Всеки трети ден през 2014 г. е неработен или 36% от времето. В тази статистика се включени уикендите, официалните прaзници и платените отпуски.

Констатацията не важи за всички, тъй като често се налага да се работи в събота или през празничните дни. 

Хотелите, ресторантите и туристическите фирми са на печалба по време на дългите почивки, но индустрията на България е в загуба.

"Когато има такива почивни дни, производството спира. В дните, в които трябва да се отработят тези почивни дни, се изисква време, което се губи преди да започне производственият процес. При отработване в събота трудно се постига същият резултат, какъвто се реализира в нормален работен ден", споделя пред bTV Кирил Сапунов, управител на фирма, произвеждаща осветителни тела и метални изделия за мебелната индустрия.

Според икономисти почивните дни у нас, особено изкуствените сливания, са твърде много предвид ниската производителност. Анализите на работодателските организации сочат, че всеки допълнителен почивен ден струва на икономиката 90 млн. лева загуби.

След дълга почивка служителите имат нужда от поне половин ден, за да се върнат в работен ритъм. Психолозите обаче да на друго мнение. Те смятат, че ефективността на служителя се подобрява значително след почивка.