Очакват се проблеми с телекомуникацията

Очаква се Земята да бъде връхлетяна от най-голямата слънчева буря за последните две години, съобщава американският Център за прогнози на времето в Космоса (ЦППК), цитиран от АП.

Слънчевото изригване е било от най-висока степен по скалата, използвана от ЦППК. Според учените обаче с приближаването към Земята бурята губи част от силата си и няма да бъде толкова мощна, когато достигне атмосферата ни.

Изригването е станало на 11 септември през нощта срещу четвъртък, а изхвърлените от него облаци плазма се носят встрани от Земята със скорост 4,02 млн. км/ч. Очаква се да достигнат Земята сутринта на 12 септември, но повечето опасни частици най-вероятно ще прелетят покрай планетата ни, без да я засегнат.

Виж още: НАСА: Озонът продължава да намалява

Все пак учените предупреждават да сме готови за смущения в магнитното поле на планетата и затруднения в телекомуникационните връзки. Това означава проблеми с мобилните комуникации и интернет. Освен това в дните на слънчевата буря се очаква Слънцето да свети още по-ярко.

Покрай предното подобно слънчево изригване през 2012 г. много хора бяха обванати от страх, след като учени предупредиха за предстоящо суперизригване, което само за часове би могло да унищожи населението на Земята. Както всички други прогнози за края на света, и тази не се сбъдна.

Виж още: Магнитни бури през септември

Слънчевите изригвания не се случват във вакуум. Това са експлозивни явления, черпещи енергия от магнитното поле на Слънцето. Чрез анализа на магнитните полета се прави прогноза за силата на магнитното поле на Слънцето и енергията, натрупана в него.