Досега се смяташе, че бойците им са три пъти по-малко

Ислямската държава ясно се превръща в приоритет за външнатап политика на САЩ. Доклад на ЦРУ съобщава, че екстремистката групировка има три пъти повече бойци в Ирак и Сирия, отколкото се смяташе до сега. Според американското разузнаване те са около 31 хил. бойци, пише Би Би Си.

Това сочи информацията, получена от разузнавателните доклади от май до август. Досега експертите смятаха, че числеността на Ислямска държава не надхвърля 10 хил. души.

Това означава, че джихадистите провеждат усилена кампания по набиране на членове, а постигнатите от тях успехи на бойното поле и провъзгласяването на халифат допълнително са засилили влиянието им.

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама представи плана си за борба с Ислямска държава, а 10 арабски страни подкрепиха плановете за атаки срещу ИД в Ирак и Сирия.

Виж още: Да, ставащото в Ирак беше предрешено

Вашингтон няма намерение да иска разрешение от Дамаск за въздушни удари срещу позиции на групировката на сирийска територия, тъй като смята правителството на президента Башар Асад за "незаконно", заяви говорителят на Държавния департамент Мари Харф.

Виж още: Загадъчният @RamiAlLolah за финансирането на ИДИС и бъдещето на Близкия изток

Въпреки това от Държавния департамент на САЩ заявяват, че ще атакуват само позициите на Исламската държава, а не тези на силите на Асад.