Обвиняват ги, че свалят успеха и на места вече наложиха ограничения - но просветната министърка е на друго мнение и смята, че носенето на телефон е част от сигурността на децата

"Пълна забрана за GSM в училище" - с това стряскащо заглавие излиза петъчният "Монитор", като пояснява, че става въпрос за отделни учебни заведения, включително частни. Проверка на вестника показала, че всяко училище води различна политика относно ползването на мобилни телефони в час.

Виж още: Забраняват смартфоните в училище?

При гостуването си в сутрешния блок на Нова телевизия служебният просветен министър изрази несъгласие с пълната забрана, като се позова на собствения си преподавателски опит и практиката в Министерския съвет, където преди заседание колегите й оставят телефоните си в отделни кутийки. Ако въведат такова нещо, със сигурност трябва да променят обзавеждането в класната стая, предположи Румяна Коларова.

"Правила съм това със студентите, но се получава голям хаос и винаги се притеснявам... Нали знаете, че студентите много често преписват чрез телефоните си - и когато е важен изпитът, ги молим да си оставят телефоните на една банка отпред, след което непрекъснато се притеснявам дали всеки си взима своя телефон... Сигурна съм, че ако поискат да въведат това в училищата, ще настъпи абсолютен хаос", коментира тя.

Коларова допълни, че не е редно да се налага пълна забрана върху носенето на телефони, тъй като това е част от сигурността на децата. Нейната собствена внучка, която тръгва на училище като първокласник, също вече имала телефон.

Виж още: 15 неща, без които първолакът не може

Според "Монитор" обаче джиесемът е враг на отличните оценки. Използването на мобилни телефони в час сваля успеха на учениците поне с единица, пише изданието, като цитира директора на столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

Цялостна забрана за ползването на джиесеми в учебно време ще има и в 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов". Децата ще оставят телефоните на бюрото на учителите в началото на учебния час и ще ги вземат обратно в края му.

В 31-во СУЧЕМ, известно като Бастилията, пък се прилага по-либерален метод - учениците само трябва да изключват телефоните си по време на час. Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него, цитира вестникът директорката на училището Николина Николчева. 

Скъпите телефони обаче създават и друг проблем. Освен че пречат на учебният процес, някои деца се изкушават и крадат апаратите на съучениците си. Директори на големи училища споделят, че имат по няколко такива случая седмично.