Това очакват с нетърпение почитателите на "Властелинът на пръстените" и композитора Хауърд Шор на 5 декември. Специален пърформанс представя проекта в Нощта на музеите и галериите в Пловдив този петък

От 2001-ва насам, когато "Задругата на пръстена" излиза по кината, саундтракът към първата част от трилогията "Властелинът на пръстените" оглавява редовно класациите за най-добра филмова музика и носи на автора си неговия първи "Оскар". Сега почитателите му могат да го чуят на живо в София.

Oстават три месеца до филмовото зрелище Lord of the Rings in Concert, на което 250 музиканти ще озвучат на живо "Задругата на пръстена" в пълен синхрон с филма. HD прожекцията ще бъде на огромен екран с размерите на триетажна сграда.

Швейцарският диригент Давид Райц и примата на Кралската опера в Лондон - Розалинд Уотърс, ще ни отведат на пътешествие от Графството през Средната земя с помощта на симфоничния оркестър, смесения и детския хор на БНР.

За да загатнат какво да очаква публиката на 5 декември, организаторите са подготвили специален пърформанс с музика на живо и герои от "Властелинът..." в Нощта на музеите и галериите в Пловдив на 12 септември (Night.bg).

Петима музиканти ще представят малка част от шедьовъра на Хауърд Шор на няколко различни места в центъра на града.

Виж още: 10 малко известни факта за "Властелинът на пръстените"

Българската публика има шанса за първи път в Източна Европа да усети магията на двете велики изкуства в едно, благодарение на този формат (Movie in Concert, "филм концерт"), който обединява музика и кино в идеална симбиоза.

Lord of the Rings in Concert в лондонската "Ройъл Албърт хол"

Подобни мащабни спектакли се радват на огромен интерес в Западна Европа и САЩ, където основно действащо лице е българинът Мариан Краев. Ето защо организаторите решават да поканят именно него да води симфоничния оркестър, смесения хор на БНР и детския радиохор. 

Концертмайсторът от Мюнхенската филхармония е свирил в над 80 спектакъла на Lord of the Rings In Concert в пет държави.

Фотогалерия: И хобитите си имат световен ден - 22 септември

Събитието в "Арена Армеец" на 5 декември е част от честването на 80-годишнината на държавното радио, която върви под наслов "Властелинът на ефира". Две седмица по-късно излиза и финалният, шести филм на Питър Джаксън по книгите на Дж.Р.Р. Толкин за Средната земя - "Хобит: Битката на петте армии".