Сп. "Форбс" класира на първо място филма за "Уикилийкс" и Джулиан Асандж. Виж и останалите заглавия в Топ 10, които не са успели да си върнат вложените средства

Въпреки наличието на актуална звезда като Бенедикт Къмбърбач и имена като Даниел Брюл, Питър Капалди, Станли Тучи, Дейвид Тюлис, Антъни Маки, Лора Лини в поддържащите роли, "Петата власт" бе обявен от сп. "Форбс" за най-големият филмов провал на 2013 г.

Филмът на студията "Дриймуъркс", режисиран от Бил Кондън ("Мечтателки", "Здрач: Зазоряване", носител на "Оскар" за сценария на "Богове и чудовища"), е постигнал 6 млн. приходи в световен мащаб през октомври и едва 21% възвращаемост на бюджета от 28 млн. долара - без да се броят разходите за маркетинг и реклама.

Виж още: Финалният "Здрач" със седем антинагради

На второ място се класира "Куршум в главата" със Силвестър Сталоун, който с 9 млн. приходи е върнал 36% от бюджета си (25 млн. долара). Следват го два филма с неговите колеги от "Непобедимите-3", сниман у нас това лято.

Нашумелият от "Игрите на глада" Лиъм Хемсуърт и ветеранът Харисън Форд не са допринесли за успеха на "Параноя", който заема третото място при провалите, след като при 35 млн. долара бюджет е донесъл в касите 13,5 млн., а възвращаемостта е изчислена от "Форбс" на 39%. "Паркър" с Джейсън Стейтъм и Дженифър Лопес е четвърти с 49% (35 млн. бюджет, 17 млн. приходи).

Виж още: Робърт Дауни е царят на Холивуд

Петото място заема друго заглавие с един от най-големите кинозвезди днес - Марк Уолбърг от бъдещия "Трансформърс-4". Той си партнира с носителите на "Оскар" Ръсел Кроу и Катрин Зита-Джоунс в Broken City, но от началото на годината филмът е върнал малко над половината си бюджет (19 от 35 млн. долара).

Ръсел Кроу (вляво) в ролята на нюйоркски кмет с Джефри Райт и Марк Уолбърг (вдясно) в Broken City

По-нататък, на шесто и седмо място, се нареждат "Надиграването" с Крис Браун и заснетият у нас "Бягство" със Селена Гомес, чието присъствие в София предизвика истерия сред почитателите й.

Най-високобюджетното заглавие в Топ 10 е "РПУ "Оня свят" (девето място) със 78 млн. долара приходи от общо 130 млн. похарчени, или 60%, а последна в десетката е комедията "Тежка сватба".

Преди тях, осми, е класирана афроамериканската комедия Peeples, която е с най-нисък бюджет сред 10-те заглавия - "само" 15 млн. долара. Там също участва нашумяло име - една от най-стилните актриси тази година Кери Уошингтън, звезда от сериала "Скандал".