Филмите катастрофи не са единственият жанр в киното, който пресъздава подобни бедствия на екрана. И в миналото, и днес има творби, в които на фона на природната стихия се разгръщат човешки истории за кураж и оцеляване

Ужасът, човешките трагедии и щетите от най-честото природно бедствие - наводненията, са показани най-достоверно в документалните филми и десетките любителски клипчета в YouTube. Ние обаче избрахме няколко примера от игралното кино (освен "Титаник"), най-новият от които е поредната екранизация на мита за библейския потоп.

Виж още: Главната причина за потопа в Аспарухово според Игнат Раденков

Интересът към "Ной" беше гарантиран както заради режисьора Дарън Аронофски ("Черният лебед"), така и от актьорския състав, със звезди като Ема Уотсън и Антъни Хопкинс плюс носителите на "Оскар" за "Красив ум" Ръсел Кроу и Дженифър Конъли в главните роли.

С над 40 хил. зрители само в премиерния уикенд, 3D епосът стана най-касовата премиера у нас от началото на годината и се нареди на 10-о място по приходи изобщо.

На другият полюс е българският "Горещо пладне" (1965 г.), дебют на режисьора Зако Хеския по първия сценарий, който Йордан Радичков пише за киното, по едноименната си повест.

Филмът по музика на Милчо Левиев е с участието на Петър Слабаков и Григор Вачков, като дори е избран да се състезава за "Златна палма" в Кан.

Сюжетът: В един горещ ден три момчета играят близо до реката, но едно от тях си заклещва ръката в зидарията на моста... а нивото на водата се покачва. Селяни, пътници от минаващия наблизо влак и танкисти на военно учение в района стават свидетели на инцидента и мобилизират усилията си, за да спасят детето.

Времето е кратко и критичната ситуация се превръща в изпитание за човешкия дух, морал, воля и издръжливост...

Номинираната за "Оскар" драма от 2012 г. "Невъзможното" отразява едно от най-мащабните природни бедствия през XXI век - вълните цунами, които на 26 декември 2004-та помитат крайбрежието след земетресение със сила над 9 по Рихтер в Индийския океан.

По окончателни данни от местните власти броят на жертвите достига над 280 хил. души, мнозинството от тях, около 220 хил. - в Индонезия. Хиляди гинат и в Шри Ланка, Индия, Тайланд.

Открити са и телата на около 10 хил. чужденци, които карали коледните празници в островни курорти като Малдивите и Пукет. Британският режисьор Ричард Атънбъроу губи дъщеря и внучка, а актьорът Джет Ли спасява семейството си с героизъм, присъщ на екшън персонажите му.

"Невъзможното", заснет от испанския режисьор Хуан Антонио Байона, пресъздава и самото наводнение, и последвалия хаос, като постига автентичност, без да разчита прекомерно на компютърните ефекти - напротив.

Вдъхновен е от действителен случай на оцеляло семейство с три деца, а в главните роли са Юън Макгрегър и Наоми Уотс, която бива номинирана за "Оскар" и други награди. 

Апокалиптични филми от рода на "2012" използват наводненията и като предупреждение за евентуални бъдещи природни катаклизми. Във фантастиките "Изкуствен интелект" (2001) и "След утрешния ден" (2004) режисьори като Стивън Спилбърг и Роланд Емерих "наводняват" Ню Йорк, за да илюстрират пагубните последствия върху крайбрежните градове от глобалното затопляне и топенето на полярните шапки.

Виж още: Лос Анджелис загива за пет минути

Емерих продължава този сюжет и през 2009 г., когато прогнозира как би се разгърнал предсказаният от маите (но несъстоял се) край на света през 2012-а. Кораби, замислени като съвременни Ноеви ковчези, трябва да защитят цвета на човечеството от мегацунамито, което залива дори високопланинските манастири в Хималаите.

Понякога обаче наводненията са просто ефектен декор за криминални сюжети - като трилъра "Мокри пари" (Hard Rain, 1998) с участието на Крисчън Слейтър, Мини Драйвър и Морган Фрийман.

Действието във филма, създаден от продуцентския екип на "Скорост", се развива в градче от Средния запад по време на незапомнени проливни дъждове, които причиняват преливане на местния язовир и наводнение.

На този фон трябва да се случи обир на инкасов автомобил, който обаче не се развива по план, а престъпници и охранители се преследват с джетове и моторни лодки по коридорите на евакуираните обществени сгради.

"Вълната" (The Wave) на Роар Утаг е норвежки филм катастрофа от 2015 г., който донесе на режисьора си значим ангажимент в Холивуд - римейка на Tomb Raider с шведката Алисия Викандер в ролята на Лара Крофт.

Действието във "Вълната" се разгръща в Гейрангер, един от най-атрактивните туристически обекти в света, който се намира в норвежкия регион Сунмьоре. С планината Окернесет, която е надвиснала над градчето като постоянна заплаха да се срути върху фиорда, катаклизмът изглежда неизбежен.

След няколко години, прекарани в местния предупредителен център, геологът Кристиан заминава на нова работа - престижен пост в петролна компания. Но още докато тръгва със семейството си към новия им живот, той надушва, че нещо не е наред: подземните пластове се движат.

Никой не иска да повярва, че предстои мащабно бедствие, особено в разгара на туристическия сезон, но когато планината започва да се свлича, всеки в Гейрангер има десетина минути, за да се изкачи нависоко, преди да връхлети 80-метрово цунами, помитащо всичко по пътя си...