Какво интересно може да се научи за леворъките хора по случай световния им ден, отбелязван на 13 август

Случвало ли ви се е да видите, че някой пише с лявата ръка и искрено да се изненадате от факта? Около 10% от хората по света работят по-добре с лявата си ръка, ритат топка с левия си крак и когато имат да чуят нещо важно, подават лявото си ухо. Това се дължи на факта, че при тях много по-развито е дясното полукълбо на мозъка.

Дясното полукълбо на мозъка отговаря най-вече за творческото мислене, изкуствата, въображението и т.н. Това е и причината левичарите често да притежават и някаква дарба за изкуство. Те се славят като интересни личности и като цяло, от тях се получават добри компаньони.

Ето още няколко любопитни факта за левичарите:

- Около 10% от населението на земята са левичари

- Приблизително при 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% вероятност да бъде левичар.

Виж още: Може ли децата ни да станат по-умни?

- На 13 август се чества Международният ден на леворъките, а начало на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

- Думата "ляв" има негативна конотация. На латински sinister означава "ляв" и "зъл", докато на санскрит съществува една и съща дума за "ляв" и "порочен". В българския пък "левичар" се използва и със значение на "човек с леви убеждения".

- Според проучване от 2011 г. левичарите пият по-често алкохол.

- Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства, например шизофрения. Според някои изследвания 40% от хората с такава диагноза са именно левичари.

Виж още: Защо виждаме неща, които не съществуват

- В редица спортове като бейзбол, бокс и дори шахмат левичарите притежават предимство пред десничарите. Тяхната стратегия е съобразена спрямо по-силната им лява страна и това обърква противника. 

- Синдромът на левичарите се проявява тогава, когато хора, използващи лявата си ръка, са принудени да пишат с дясната си ръка, като по този начин се причинява психично състояние на объркване.

- Според ислямските закони човек няма право да докосва половите си органи с дясната ръка. Като резултат, когато ходят до тоалетната, мюсюлманите ползват тоалетната хартия с лявата.

Виж още: Няколко съвсем реални супергерои 

- Д-р Ник Чербуин от Австралийския национален университет твърди, че левичарите са по-добри геймъри. Той обяснява, че това се дължи на по-високата ефективност при споделяне на информация между лявото и дясното полукълбо. 

- Средностатистически леворъките живеят по-кратко от десноръките.

Източник: Bulevard.bg