Героят строител отпреди 1989 г. описа порочните практики на колегите си от бранша, осеяли цялата страна с незаконни сметища, за които контролните органи нерядко си затварят очите

Хиляди тонове битове и строителни отпадъци вероятно са основната причина за бедствието, сполетяло варненския квартал Аспарухово. Безконтролното изхвърляне на отпадъци е съчетано с корупция.

"Прокаран е удобен път и там строителни фирми изсипват денем и нощем боклуците си. Това е скатът, който отива към дерето. Тези боклуци се търкалят и отиват към дерето", разказа пред Кеворк Кеворкян във "Всяка неделя" Игнат Раденков, един от най-известните варненци в годините на социализма, който през 1983-та става герой на труда за високи резултати и новости в строителството.

В годините назад са падали по-големи дъждове, припомни той и допълни, че до бедствието едва ли е щяло да се стигне, ако водата беше бистра, без да е подхванала битовите отпадъци и бетона, които увеличават няколко пъти обема на дъждовната вода.

Виж още: Как можем да помогнем на Варна

"На 300 м надолу е първото препятствие - мостче със светъл отвор пет квадрата. То се затлачва, водата набира мощ и оттам идва приливната вълна, която нанася реалните щети, понася къщи, коли", обясни Раденков и алармира:

"Деретата се ползват за отпадъци, няма никакъв контрол от общините.

Защото за сметището трябва да платиш километри, трябва да платиш такса... По-лесно е да го изхвърлиш в дерето. Това става понякога и със знанието на отговарящите, защото има привилегировани фирми, които хвърлят където могат. Това е причината водата да повлече масата - увеличава обема си, но става и по-мощна, защото това са кал, буци, тухли."

Другата причина според него е, че не се спазва градоустройственият план,

"да отстояват сградите от дерето - дори ако прелее, да има провлак, където да мине. А къщите са построени една до друга..."

Видео по темата, гледано вече над 165 хил. пъти в YouTube, е заснел Христо Топчиев, архитект и асистент по градоустройство, който пише:

"Направих набързо едно клипче за проблем, който виждам в Google Street View - дерето над Аспарухово преля и уби хора, защото постепенно се стеснява, застроено е с вероятно незаконни сгради и в един момент направо си се излива на улицата... което според мен е скандално! Също така

дърветата в гората над него са изсечени,

поне според сателитните снимки в интернет, което вероятно обяснява и всичката кал." Най-вероятно оредялата гора не е могла да поеме толкова много вода и тя се е изляла над квартала както преди повече от 60 години, когато Франгенското плато, преди да бъде залесено, се излива в долината и наводнява града, допълва хипотезата си авторът на клипа.

Незаконна сграда на общината, издигната в гората над Аспарухово преди година, е бомба със закъснител, предупреди още Игнат Раденков. Предназначението й било да приюти деца в неравностойно положение, но днес е все още необитаема и вече разграбена.

Освен това е залитнала с метър, а свлачището отдолу е достатъчно подгизнало и при следващ пороен дъжд може да изсипе върху квартала над 30 хил. кубика.  Скатът е толкова стръмен, че нищо не гарантира дали следващия път кварталът няма да бъде залят със 100 пъти по-голяма сила, прогнозира строителят.

Над 50% от къщите в този район на града са незаконни, призна и главният архитект на Варна - Виктор Бузов, пред сутрешния блок Нова телевизия.