В конкуренция с над 600 екипа от цял свят варненците спечелиха най-високото отличие на НАСА в надпреварата за проектиране на космически колонии

Българският проект "Грийн спейс" (Green Space) получава Голямата награда в конкурса на НАСА за проектиране на космически колонии NASA Ames Space Settlement Design Contest.

Вдъхновен от зелените идеи на "Грийнпийс", иновативният проект е дело на Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев. Те са работили по него в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" (Astro-Varna.com) и преподавателката по физика в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" Силвия Захариева.

Тримата варненски ученици предлагат феноменални решения на проблеми, които и до днес затрудняват големите космически държави - като космическия боклук (тема и на филма "Гравитация", отличен със седем награди "Оскар") и опасните околоземни астероиди.

Освен почистване на околоземното пространство от космическия боклук и неутрализиране на опасните астероиди около Земята (плюс разработване върху тях на мини за полезни изкопаеми), "Грийн спейс" предвижда развитието на редица научни области, за чийто напредък Космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.

Както казват самите ученици: "Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид."

Самият проект представлява подвижна космическа станция, изградена от девет пръстена, всеки от които изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили. 

Жилищата на колонизаторите са обособени в най-големия пръстен, проектиран така, че да осигури максимално здравословна и удобна среда. В останалите пръстени се организира и координира събирането на космическите отломки, извличането на ценни метали от астероидите, научно-изследователска дейност, металургия, производство на храна и др.

Учениците и техните ръководители се гордеят с факта, че са правени щателни проучвания на всички засегнати въпроси и области, а всяко предложено решение е напълно наукосъобразно. Екипът и преди е печелил отличие на НАСА - втора награда през 2012 г., но тази година са на най-високото възможно стъпало. Неделчо Ласков пък отдавна е започнал да разкрива високия си потенциал с научните си статии в електронното списание SciFi.bg.

Green Space обаче не е единственият БГ проект, отличен от американската космическа агенция. Сред над 600-те предложения в тазгодишния конкурс е и космическата станция Daphne, получила първа награда на журито при проектите на ученици от XII клас. С окуражителна награда е удостоена "Аква де Вита" - космическа колония, която добива вода от кометите.

Така и трите изпратени тази година български проекта се оказват сред най-добрите в света! Много е вероятно обаче учениците и техните ръководители отново да имат нужда от финансова помощ, за да отидат до НАСА, да представят проекта си на живо пред астрономическата общност и да вземат наградата си.

В момента те все още празнуват, но скоро търсенето на спонсор, който да им отвори вратите към голямото астрономическо бъдеще, ще започне.