65 млрд. лв., или 75,6% от БВП на страната, са притежавали българските домакинства в края на 2015 г., според доклада на "Индъстри уоч" за богатството на българите и пазара на жилища през последното десетилетие

Богатството на домакинствата у нас нараства с два пъти по-бързи темпове от брутния вътрешен продукт (БВП), сочи обзор на консултантската компания "Индъстри уоч".

Причината - българите спестяват все повече през последните 10 години, влагайки парите си най-вече в банкови депозити. В същото време половината от дълговете на българите са по ипотеки и жилищни кредити.

65 млрд. лв., или 75,6% от БВП на страната, е богатството на българските домакинства в края на 2015 г., според "Индъстри уоч". Така за последното десетилетие финансовото богатство на българите се е утроило.

Основният източник на пари за домакинствата са ръстът в доходите на работещите и притокът на пари от сънародниците ни зад граница.

Виж още: Все повече пари идват от българите в чужбина

Близо половината срочни спестявания на населението миналата година са били за срок от шест до 12 месеца, а всеки пети срочен влог е сключен за период над една година. Все по-голям става делът на устойчивите спестявания - средства, които домакинствата не планират да харчат в обозримо бъдеще.

Парите си държим в дългосрочни депозити, които до 2013 г. поддържаха висока лихва. Делът на банковите влогове в портфейла на българите нараства от 61,5% през 2005 г. до 65,2% през 2015 г., а делът на потребителските кредити се е стопил от 54% на 40%.

Все повече средства се натрупват по задължителния втори и доброволния трети стълб на пенсионната система. Универсалните, професионални и доброволни фондове управляват 14% от финансовите активи на населението през 2015 г. - при едва 6% 10 години по-рано.

Изводите са, че в България се разширява кръгът на активните хора, които са участници на пазара на труда, успяват да взимат нарастващи доходи и оттам - да имат по-голяма възможност да спестяват, обяснява Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" пред БНТ и допълва:

"А онези, които не загубиха работата си, а и особено онези, които заеха новосъздадените работни места, особено в последните две-три години, са всъщност в динамични индустрии, където доходите нарастваха въпреки общата криза. Именно това са хората, които допринасят в най-голяма степен за увеличените спестявания, най-вече под формата на банкови депозити."

Виж още: С 69% са скочили заплатите за последните седем години

Половината дълг на българите е съставен от ипотеки. Същевременно от глобалната финансова криза през 2008 г. насам цените на жилищата в България са поскъпнали с 8%, сочи обзорът на "Индъстри уоч" за финансовото богатство на българите и пазара на жилища у нас през последното десетилетие.

В доклада се констатира, че българският пазар на жилища е бил сред най-засегнатите от кризата, а цените са се понижили общо с 38%, преди да докоснат дъното през третото тримесечие на 2013 г.

Според анкетирани от БНТ, че за да успее да задели пари, човек трябва да получава около 1500 лева на месец. В Благоевград обаче средната месечна заплата например е двойно по-ниска - около 650 лева. Данните, че спестяванията на домакинствата са нараснали, се дължат на това, че са се увеличили приходите на богатите хора, но стандартът на живот на средностатистическия българин не се е променил, смятат местните жители.

Виж още: Какви са средните заплати в отделните области на страната - инфографика

И още: за разлика от периода 2005-2008 г., в момента чуждите инвестиции у нас са ограничени. Причините: инвеститорите са предпазливи заради бавния растеж на еврозоната, ситуацията в Гърция, преструктурирането на ЕС, което предстои заради излизането на Великобритания, и слабостите на китайската икономика.

Източник: БНТ, "Индъстри уоч"