От задържаните работници 20 са били българи, а поточната линия в Толедо е давала възможност за производство на над 500 кутии цигари за минута (снимки, видео)

Стойността на произведените контрабандни цигари и техниката, с която са били оборудвани трите нелегални фабрики, разбити миналата седмица, възлиза на над 8 млн. евро, обяви директорът на испанската национална полиция Игнасио Косидо. Той определи съвместната акция като най-мащабната операция против контрабандата, осъществена в сътрудничество с българските служби.

"Работата продължи доста време, но даде добър резултат. Фактът, че едновременно бяха разбити три фабрики за контрабандни цигари - в Малага, Саламанка и Толедо - показва перфектната организация, която беше създадена", подчерта на свой ред шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен главен комисар Спиридонов, като напомни, че този вид нелегална дейност има пряко отношение към формирането на фиска.

Събирането на информация за престъпната група започнало още миналия август, а първите данни били изпратени на испанските власти чрез офицера за връзка в София. Впоследствие редовните контакти между двете служби продължили, тъй като имало данни, че в българи отиват в Испания, за да работят в тази фабрика.

При съвместната акция на българските и испанските правоохранителни служби са задържани общо 22 души, от които 20 - наши сънародници с опит в производството на цигари.

От 2014 г. насам с прякото участие на ГДБОП в международни операции са разкрити общо седем фабрики за нелегално производство на цигари - в Белгия, Унгария, Полша и Испания, обобщават от МВР.

Разбитите фабрики са били с много добри параметри - модерно оборудвани, като помещенията дори са били шумоизолирани. Поточната линия в Толедо е давала възможност за производство на над 500 кутии цигари за минута, поясни директорът на испанските митници Биляр Хораро.

За пръв път при полицейска операция на територията на Европа са неутрализирани едновременно три фабрики.

Източник: Пресцентър МВР