Все пак преките чужди инвестиции в страната остават повече спрямо средствата от сънародниците ни в чужбина

Все повече пари носят на родната икономика българите в чужбина. Изпращаните от тях пари в страната са се увеличили, показват данните на Българската народна банка, съобщи Би Ти Ви.

От януари до октомври миналата година българите, работещи в чужбина, са изпратили у нас над 704,2 млн. евро. За сравнение през същия период на 2014 г. парите са с близо милион по-малко.

Най-много средства в българската икономика са постъпили от българи, живеещи в САЩ - малко над 159 млн. евро.  На второ място се нарежда Испания. В топ пет попадат още Гърция, Обединеното кралство и Италия.

Според икономистите, ако паричните потоци от чужбина ги нямаше, щеше да се стигне до свиване на потреблението в отделни райони. А това означава по-малко приходи за бизнеса и намаляване на работни места.

Виж още: 2 млн. българи са зад граница

"Това, което виждаме като приток на средства от чужбина, би могло да забави обезлюдяването на някои региони, по тази линия може да се говори и за запазване на работни места и за спиране на миграционни процеси”, посочи Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Парите от българите в чужбина помагат и за повече приходи в бюджета под формата на ДДС.

Средствата, които българите изпращат от чужбина, са значителни като суми, но все пак те остават по-малко от преките чуждестранни инвестиции в страната, показват още данните на централната банка.

Виж още: Какво получава България от своите емигранти

Източник: Би Ти Ви