Данните на НСИ от първото тримесечие показват разликата във възнагражденията - само в София взимат над 1000 лв., на второ място е Стара Загора, а под средната сума (931 лв.) са 11 области

Неравенството в доходите на българите се задълбочава, показват регионалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за средната работна заплата в отделните области на страната. На национално ниво средното възнаграждение през март достигна рекордните 952 лв. (общо 931 лв. за първото тримесечие), но регионалните данни показват по-различна картина.

Виж още: Само София истински се справя с кризата

Страната на практика е разделена на София и всичко останало. Единствено в столицата на България работната заплата е по-висока от средната за страната и надхвърля 1000 лева. Във всички останали области възнагражденията не могат да достигнат средното за тримесечието.

На дъното е област Видин, където отново две месечни заплати са колкото една средна в София. В дунавския град средното възнаграждение е 638 лева, показват данните на националната статистика. 

Понастоящем в още 10 от областите в страната средната заплата е под 700 лева. Над Видин в долната половина на класацията са Благоевград, Силистра, Смолян, Кърджали, Кюстендил, Ямбол, Перник, Хасково, Търговище и Сливен.

Виж още: С 69% са скочили заплатите за последните седем години

В топ 3 освен столицата с 1265 лв. са Стара Загора с 903 лв. и Варна с 899 лв. Градът на липите през последните години успя да изпревари морската столица, защото в него са концентрирани няколко големи ТЕЦ и мини, където заплатите са доста над средните в страната.

По същата причина средното възнаграждение във Враца е по-високо в сравнение с останалите области от региона заради АЕЦ "Козлодуй", обяснява "Клуб Z". Първа атомна плаща добре, което вдига средния доход в цялата област до 854 лв. (четвърто място в страната), макар хората, които не работят в централата, да си стоят на същите ниски заплати като в Монтана и Видин.

Любопитен факт е, че през последните години Перник се превърна от град с относително високи средни работни заплати в един от опашкарите по този показател с 681 лв. Причината за това е, че в града не работят много от заводите, а други са направили сериозни съкращения. Затова и голяма част от перничани предпочитат да работят в близката София.

Източник: НСИ, ClubZ.bg