На този въпрос отговарят от фондация "Дивите животни"

Въпреки репутацията им на крадци свраките (Pica pica) са едни от най-красивите градски птици. В сезона на размножаването те строят големи здрави гнезда, чийто скелет от клечки бива циментиран с пръст и глина.

Облицовката от същия материал бива покрита с тънки остри корени, а нагоре следва як, макар и рехав, свод от бодливи клони с грижливо прикрит вход.

В области, където има недостиг на дървета, а понякога дори и в гористи местности европейската сврака гнезди по храсти или живи плетове. В този сезон обаче

започва и ежегодният "валеж от сврачета",

за който предупреждават от фондация "Дивите животни". Оттам информират, че тези дни при тях пристигат за доотглеждане малки, паднали от гнездата си, при това по няколко на ден - и съветват какво да имате предвид, когато намерите бебе свраче извън гнездото, на земята:

- Малките излизат от гнездата и щъкат по клоните още преди да могат да летят. Един повей на вятъра и те са на земята. Реално обаче е възможно малкото да не е паднало, а изхвърлено от родителите, ако е болно. Възможно е и да се е наранило при падането.

- Най-добре за малкото, ако е здраво, е да се върне на дърво в близост до мястото, където е намерено. Родителите ще продължават да се грижат за него, стига наоколо да няма непрекъснато хора, кучета и котки, т.е. опасности.

- Ако малкото стои на краката си, е достатъчно да го поставите на по-висок клон в по-гъсто дърво, за да е защитено. Не е необходимо чак да го качвате в гнездото, дори да виждате къде е. Ако има възможност за качване в гнездото - добре, но когато видят, че нещо се приближава към тях, другите сврачета може също да изскочат от гнездото.

- Ако малкото само лежи и още не може да ходи, за да се върне на родителите, трябва да се качи в гнездото. То още не е в състояние да се катери добре и да се придвижи само по клоните.

- Ако намерите паднало свраче в твърде млада възраст, не се опитвайте да го гледате сами. Свраките се опитомяват изключително лесно и бързо, като виждат, че храната им се дава от човек, а не от себеподобен.

Бъде ли опитомено обаче, сврачето не може да се пусне на свобода, а ако въпреки това го направите, другите свраки най-вероятно ще го убият, защото, казано на достъпен език, не се държи като тях и не владее сврачешки. То ще е аутсайдер.

Видео: Свраки в траур

- Ако сте в София, имате възможност да донесете сврачето за доотглеждане при "Дивите животни" във ветеринарна клиника "Добро хрумване" (ул. "Княз Борис I" 125). Така няма да расте само, тъй като там вече има много сврачета, няма да се опитоми и ще е възможно да се пусне после в природата. Ако пък има наранявания или е болно, ще получи лекарска помощ и все пак има шанс да се оправи.

Ако все пак се наложи да гледате известно време свраче, прочетете повече във "Фейсбук" албума "Отглеждане на враново бебе", подготвен от "Дивите животни". Още съвети как да помагате на птиците има в сайта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Източник: Фейсбук / "Дивите животни"; Уикипедия