Според премиера пенсионната реформа ще доведе до спестяване на около 1,5 млрд. лв. на хазната

Поетапното вдигане на възрастта за пенсиониране остава неминуема част от плана на правителството за пенсионна реформа. Това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов пред участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Премиерът се включи в обсъждането на предложението на социалното министерство за провеждане на дългосрочна пенсионната реформа.

Непопулярни реформи

"Знам колко е популистко, знам колко е хубаво да кажеш, че няма да се вдига възрастта за пенсиониране, няма да се вдигат вноските. Само че при този демографски срив, който имаме в държавата, няма как това да не се случи. Още повече огромни пари изсипваме в здравеопазването всяка година и в края на краищата се надявам, че след реформата в здравеопазването продължителността на живот ще се вдигне и действително до по-висока възраст ще работят и мъжете, и жените в България", заяви Борисов.

"Министър Калфин положи огромни усилия да намери възможно най-мекия и плавния вариант за вдигане на възрастта и решаването на проблемите, за да има малки сътресения, така че се надявам от вас на разбиране и отстъпчивост от някои посоки така, както и ние го направихме", коментира още премиерът.

Виж още: По-ранна пенсия само за част от служещите в МВР

Повече пари в хазната

Той се съгласи с твърденията на вицепремиера Ивайло Калфин, че пенсионната реформа в близките десет години ще доведе до спестяване на около 1,5 млрд. лв. държавни пари за пенсии всяка година.

От КНСБ се противопоставиха на идеята за вдигането на пенсионната възраст. Според президентът на синдиката Пламен Димитров в плана на правителството има добри моменти, но той не е съгласен с идеята за поетапното повишаване на възрастта за пенсиониране.

Той предложи на социалните партньори давностният срок за внасяне на осигурителните вноски да бъде удвоен, защото това ще доведе до по-висока събираемост.

Източник: Агенция "Фокус"