Сам Смит триумфира на церемонията с "крадената песен" Stay With Me, утринната музика на Бек стана номер 1 при албумите

Забравете хитовете на Тейлър Суифт, Сия, Иги Азалия, Меган Трейнър и Хозиър - в конкуренция с тях на наградите "Грами" триумфира британецът Сам Смит.

Неговата балада Stay With Me спечели отличията за песен и запис на годината въпреки неотдавнашното му признание за сходството й с хит на Том Пети.

Благодаря ти много, че разби сърцето ми - с това ми донесе четири "Грами", обърна се накрая изпълнителят към тайнствения любовник, вдъхновил песента.

Смит, който е едва на 22, спечели още в категориите за дебют и поп албум, а на церемонията в Лос Анджелис се представи в дует с Мери Джей Блайдж, пяла с него и преди.

При албумите, в съперничество с Бийонсе, Ед Шийрън, Фарел Уилямс и самия Сам Смит, победител стана Бек със своя фолк/кънтри рок.

Преди да му връчи статуетката за Morning Phase (отличен и за звукорежисура), Принс коментира: "Също като книгите и живота на негрите, албумите все още имат значение."

Вероятно го помните само с първия му хит, Loser, но на 44 години Бек не се смята за еднодневка и има в дискографията си цели 12 албума.

Той пусна новата си продукция миналия февруари след няколкогодишна пауза, през която се възстановявал от сериозна травма на гръбнака.

Все едно пеех с ръце, вързани зад гърба ми, спомня си музикантът, автор на песни и мултиинструменталист.

Сред останалите победители във всички 83 "Грами" категории бяха Фарел Уилямс с Happy (видеоклип на годината плюс най-добро поп изпълнение с вокали - но в концертна версия), Say Something на A Great Big World с Кристина Агилера (дуетно/групово поп изпълнение), Cheek To Cheek на Лейди Гага и Тони Бенет (традиционен поп албум с вокали).

За най-добър денс запис беше отличен хитът на "Клийн бандит" с Джес Глин Rather Be. Британската група от Кеймбридж се открои на електронната сцена с използването на инструменти, характерни за класическата музика - като цигулка и виолончело.

Syro на Афекс Туин е електронният/денс албум номер 1, а в рок категориите, освен албумът на Бек, награди взеха Lazaretto на Джак Уайт (най-добро рок изпълнение) и Ain't It Fun на "Парамор" (рок песента на годината).

Бийонсе и Джей-Зи не останаха с празни ръце - тяхната Drunk in Love взе статуетките за изпълнение и песен в стил R'n'B. При албумите в съвременен градски стил ("ърбан контемпорари") Beyoncé изгуби от Girl на Фарел Уилямс, но спечели утешителна награда за съраунд звук.

Завръщането на Тони Бракстън и Бейбифейс с Love, Marriage & Divorce беше отличено като най-добрия R'n'B албум, а при рапърите по две отличия си поделиха Еминем (за албума The Marshall Mathers LP2 и дуета с Риана The Monster) и Кендрик Ламар (с най-доброто изпълнение и песен - "I").