Фестивалът за интердисциплинарно изкуство обогатява културния пейзаж на София с разнообразни прояви. Запознай се с пълната програма по дни

Четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване, е между 22 и 28 юли.

Тогава в София се събират десетки съвременни творци от страната и чужбина, за да трансформират рамките на стандартното боравене с пет различни форми на изява/ музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства.

Интернационалният форум е ситуиран в артистични локации като Fabrica 126 и Гьоте-институт, а също така на открито - в двора на НХА и Градската градина. Ето и пълната програма по дни:

22 юли, събота

180° Arthall
19:00 - Фабрика 126

Младият архитект Цветелина Цветкова представя композитора и архитекта Янис Ксенакис. Може да чуете негова музика на живо и да разгледате по-известните му композиции и архитектурни проекти. Те са изложени по време на фестивалната седмица и могат да се видят преди и след всяко събитие във Фабрика 126.

180° A/V Vol.3
Soyuz21 (Швейцария) feat. Soundspaces (Германия) и Лора Желязкова (България)
20:00 - Фабрика 126

Ансамбъл “soyuz21”(Швейцария) се срещат с немския ансамбъл Soundspaces и българския визуален артист Лора Желязкова в София в продължение на няколко дни, за да изградят артистични мостове между музикалното и визуално изкуство. Проявата включва музика от Алфред Цимерлин, Кевин Жулейра, Надир Васена и др.

С участието на:
Лора Желязкова - визуализация
Йоханес Шварц - фагот
Матс Шайдегер - ел. китара
Саша Армбрустер - саксофон
Жулиен Мегро - перкусии
Исай Ангст - звуков дизайн
Себастиан Шотке - звуков дизайн    

24 юли, понеделник

180° MusicMotion
Експериментален музикален танц-театър
19:30 - двора на НХА

Даниел Чернов (Аржентина), победител в конкурса за композиция “ximeR” в изданието на 180° през 2016 г., работи в рамките на една седмица заедно с виолончелиста Стефан Хаджиев и танцьора Гергана Илиева, за да създадат този интердисциплинарен експеримент. След като видите резултата от него, Starobrno възнамеряват да ви изненадат със специален музикален експеримент на живо.

Проявата се осъществява с подкрепата на Starobrno, Национална художествена академия (НХА) и Derida Dance Center.

25 юли, вторник

180° Checkmate Vol. 3
20:00 - Фабрика 126

След успешните две издания на “Шахмат” на 180° в предишни години, този път в неговата трета версия се съпоставя композираната и импровизирана музика. Има ли чисто импровизирана музика или се импровизира с дадени “правила”, което на практика я прави композирана? Отговорите на тези въпроси се търсят с участието на публиката, която за първи път може да се включи като изпълнител.

С участието на:
Делфин Роше - флейта
Ричард Хейнс - кларинет
Шарлот Макле - цигулка
Ивайло Данаилов - цигулка
Елица Богданова - виола
Ашли Гордън - виола
Стефан Хаджиев - виолончело
Паул Кенън - контрабас
Анна Де'Ерико - експериментални инструменти

Медуза
21:30 - Фабрика 126

Експериментална проява от Лео Колин (Франция) и Лаура Ендрес (Швейцария)

26 юли, сряда

180° VideoMotion Vol.2
19:00 - залата на Гьоте-институт София

Тази година 180° отново обяви конкурс за късометражни неми филми, който е насочен към професионални или пък непрофесионални творци от всякаква възраст. Този път темата е: unCOOL. Избраните клипове се показват тук, музикално и звуково озвучени от Ансамбъл 180°. След тяхното представяне публиката има възможността да гласува и да избере своя победител.

180° unCOOL
19:30 - залата на Гьоте-институт София

В историята винаги е имало творци, които не са били приети от обществото или не са се вписвали в него. Възможните причини са били политически, здравословни - или просто творчеството им е било прекалено иновативно. Тук Ансамбъл 180° представя част от тези композитори - София Губайдулина, Трифон Силяновски, Ервин Шулхоф, Антон Веберн, Едгар Варез и Галина Уствовская - с изпълнения на техни камерни произведения.

С участието на:
Делфин Роше - флейта
Ричард Хейнс - кларинет
Шарлот Макле - цигулка
Ивайло Данаилов - цигулка
Елица Богданова - виола
Ашли Гордън - виола
Стефан Хаджиев - виолончело
Паул Кенън - контрабас
Анна Де'Ерико - пиано
Венета Нейнска - пиано
Лиза Фридрих - речетатив

27 юли, четвъртък

180° Education
18:00 - Градска градина (зад бившия мавзолей)

Ашли Гордън от американската организация Castles of our skin представя афроамериканската култура и нейната детска музика под формата на работилница на открито, насочена към всякаква аудитория - както деца, така и възрастни.

28 юли, петък

180° Drawn  
20:00 - Фабрика 126

За финал на фестивала творците на 180° създават във “Фабрика 126” пространствена атмосфера на раздвоеност, носталгия, отражение и неутралност. Електронна, фолклорна и барокова музика и съвременен танц се сливат, за да отразят съвкупност от емоции из пространството, гласи анонсът.

С участието на:
Паул Фрик - електронна музика
Катя Ташева - глас
Лаура Ендрес - звуков дизайн
Катя Черанева - танц
Франсес Чиаверини - танц
Александър Хаджиев - фагот
Шарлот Макле - цигулка
Ивайло Данаилов - цигулка
Елица Богданова - виола
Стефан Хаджиев - виолончело
Паул Кенън - контрабас
Анна Де'Ерико - ел. Клавесин

За още новини и актуална информация следете сайта на фестивала 180° www.180-degrees.org, както и страницата във "Фейсбук".

Проектът се осъществява с подкрепата на Столичната община като част от Календара на културните събития за 2017 г., както и благодарение на Гьоте-институт и "Про Хелвеция". Фестивалът е отличен от Европейската фестивална асоциация ЕФФЕ 2017-2018 г.

Визуален дизайн за 2017 г.: Камен Каменов и "Студио Облик" (България).

Източник: Key Events & Communication