Широко разпространено е мнението, че модерните храни и методи на хранене са здравословни и влияят добре на нашия организъм. Разбира се, в това има доза истина, но е важно и да ги консумираме с мярка. С какво, как и защо да внимаваме?

- Широко разпространена и модерна по целия свят е азиатската кухня, която според някои е много здравословна. Това е факт, но не когато е гарнирана с лют сос, който я съпътства. Той е вкусен, но при честа консумация, може да ви докара болки в корема.

- През последните години и у нас навлезе веганството. С този режим на хранене обаче вие лишавате организма си от основни вещества. Ако сте вегани, трябва да намерите начин да си набавяте всички необходими витамини.

Виж още: 21 вегански източника на калций, от Kulinaria.bg

- Киноа и други зърнени култури се водят суперхрани с високо съдържание на антиоксиданти, фибри и протеини. Запасете се с тях, но бъдете внимателни - зърнените култури оказват влияние върху чревния тракт, а прекомерната консумация и неправилното приготвяне може да ви навредят, например да получите неприятно подуване на червата. 

Виж още: Рецепта за кюфтета с киноа и булгур в Kulinaria.bg

-Захарта, заедно със солта и бялото брашно, се смята за една от трите "бели отрови" на съвременния свят. Затова все по-популярни стават нейните заместители - захаринът и другите изкуствени подсладители, които обаче имат особено влияние върху мозъка и също минават в категорията "вредни". 

Виж още: Стевия - полезната захар

- Пакетираните храни са навсякъде, на всеки ъгъл, примамват ни с лъскави опаковки, но всъщност са с голямо съдържание на Е-та, които разболяват нашия организъм и действат негативно върху имунната система.

- Обръщайте внимание и на самото приготвяне. На преден план излизат методи като използването на микровълнова печка или вакуумното пакетиране, които спестяват време, но също са вредни. Винаги консумирайте пресни продукти, а когато се налага термична обработка, използвайте парата, чрез която ще запазите хранителните им свойства.

Източник: Foodpanda