В София вече има сладкарници, където сервират торти без захар - със стевия. Този природен заместител на "бялата отрова" може да стане част и от домашната ви кухня. Ето какво ни разказват за него от Kulinaria.bg

Стевията (Stevia rebaudiana) е растение, което е известно още от древността. Индианското племе гуарани дъвчели листата му и правели целебен чай от "сладката трева". Те използвали малките листенца и цветчетата не само за подслаждане, но и за промиване и лечение на рани. 

Билката била не само безвредна, но и полезна за здравето. Давали я дори на малки деца за укрепване, като и на бременни и кърмачки за възстановяване.

През XVII-XVIII в. стевията става популярна в цяла Латинска Америка, а по-късно и в Европа. Днес Япония е най-големият й пазар, а японците са нейните най-масови консуматори. Известни с умереното си хранене и здравословна кухня, там използват стевията вместо захар за производството на все повече изделия.

Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) "медената билка" е напълно безвредна, а единствените опасения са, че консумацията на по-високи дози може да доведе до понижаване на кръвната захар и рязко падане на кръвното налягане.

Стевията е храстовидно растение, листата на което са около 30-40 пъти по-сладки от захарта, а екстрактът достига нива на сладост до 300 пъти по-големи в сравнение с "бялата отрова". Близка по вкус до нея, но не съдържа калории. 

Виж още: Рецепта за протеинов кекс със стевия в Kulinaria.bg

Богата е на гликозиди (стевиозиди), които участват в обмяната на веществата в човешкия организъм и нормализират нивото на кръвната захар. Стевията съдържа витамините А, С и групата В, минералите калий, желязо, цинк, калций, магнезий и селен, както и пектин, фибри и аминокиселини.

Освен че понижава нивото на лошия холестерол, тя подобрява работата на сърдечно-съдовата система, укрепва имунната система, благоприятства стомашно-чревния тракт, черния дроб и успокоява нервната система.

Полезна е също за зъбите и венците, тъй като ги предпазва от кариеси и пародонтоза. Има противовъзпалително и антисептично действие.

Към гореизброените й качества добавяме още едно предимство на сладката трева - тя е силен антиоксидант и редуцира свободните радикали.  Въз основата на проучвания и доказателства за полезните качества на стевията може да се заключи, че това е най-добрият заместител на захарта. 

Виж още: Рецепта за веган бонбони с кокосово мляко и стевия в Kulinaria.bg

На пазара се предлагат разнообразни продукти, които използват билката като хранителна добавка. Тя може да се намери в аптеките и на диетичните щандове в хранителните магазини. 

Любителите на стайни растения могат да си засадят и отгледат сами храстовидната стевия, която достига до 60-80 см височина. Билката изисква южно изложение с достатъчно светлина, умерено поливане и периодично наторяване и подхранване.

Препоръка: Направете си чай от листата й, охладете го, сипете го в дълбока чаша и украсете с резен лимон. Ще се изненадате колко приятно ще ви подейства тази свежа напитка.

Източник: Kulinaria.bg