Председателят на 42-рото Народно събрание се пребори за поста на Сергей Станишев с икономическия министър в кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев

Кандидатите да оглавят БСП на 48-ия конгрес бяха близо 30, но повечето от тях си направиха самоотвод. До гласуване стигнаха деветима, като след двамата фаворити се наредиха (по брой на получените гласове) Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Мая Манолова, Георги Гергов, Красимир Янков, Георги Кадиев и Красимир Премянов.

Миков (MMikov.com) водеше в класирането, а на балотажа спечели срещу Стойнев с 377 на 333 гласа. Новият лидер на БСП е юрист, специалист по наказателно право, на 54 години, родом от град Кула. Пети мандат депутат от левицата, в отиващото си 42-ро Народно събрание той бе парламентарен председател.

През последната година от мандата на тройната коалиция (2008-2009 г.) наследява Румен Петков начело на МВР в кабинета "Станишев".

Преди процедурата по вота делегатите на конгреса изслушаха двучасовата реч на председателя си в продължение на 13 години, поместена в две части на BSP.bg.

Станишев благодари специално на ветерана Стефан Данаилов, който за него бил "символ на чистотата на лявата идея".

"Той е светла душа, романтик, идеалист, мой учител. От него съм черпил сили. Изпитвам нескрито възхищение. Наш другар с голямо ляво сърце, който е вдъхновение и надежда и в най-тежките моменти", заяви Сергей за финал, като призова:

"Нека помечтаем заедно: да направим България такава, каквато той мечтае да я види. Изпълнена с любов, доброта и разбиране. Човечна. Усмихната. В която приятелството е ценност. Където успехът идва, защото се трудиш и си отдаден на каузата си. България, където хората, които можем да направим нещо за страната си, сме все още повече."