Образователният министър защити стипендиите за деца от ромски произход, който предизвикаха остър обществен дебат

От дни една тема заема сериозно място в обществения дневен ред и това е темата със стипендиите за ромски деца, която трябва да подобри броя на завършилите средното си образование роми. 

Стипендиите са по съвместен проект между МОН и Ромския образователен фонд, като фондът осигурява 60% от финансирането, а от министерството ще отпусне 218 хил. евро. Самият проект носи името "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование".

Парите са за стипендии на ромски ученици, завършили 8-и клас - 1200 стипендии по 30 евро на месец, както и за възнаграждения за техните ментори. За двете години на проекта се очаква 150 ментори да подпомогнат учениците в тяхното обучение, за което те ще получават по 500 евро на година.

От МОН коментират, че отпуснатите пари ще са в зависимост от успеха на ученика.

Проблемът дойде след протести на родители, които се обявиха срещу идеята деца от други етноси да са дискриминирани и да не получават стипендия. Депутатът Петър Славов от Реформаторския блок също се включи в спора с въпрос към министър Кунева - дали в проекта е предвидена възможност освен деца от ромски произход да стипендии да получават и талантливи деца от друг произход - български, арменски, еврейски и т.н.? Ако това не е така, какво ще направи МОН, за да спре получаващата се дискриминация?

"Едва ли е нужно да припомняме разпоредбите на чл. 6 от Конституцията и категоричната забрана за създаване на привилегии на основание етническия произход на дадено лице. А осигуряването на финансиране, дори и да е с благородната цел завършване на образованието, базирано само на произхода на ученика от определена етническа група, представлява точно това", припомня Славов. 

"Фактите са, че тези стипендии са съвместна инициатива на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд. Участието на нашата държава е 40% или 12 евро, което е 24 лв. от общата сума от 30 евро или 60 лв., които ще получават ромчетата. Средно учениците, които взимат стипендия за успех, получават по 35 лв., независимо от етноса си, а таванът, който могат да получат, е 50 лв.", даде отговор Кунева.

В сутрешния блок на Би Ти Ви тя продължи с коментара по темата, засягайки други аспекти на проблема. Тя напомни, че през 2020 г. , която не е много далеч, 1/4 от пазара на труда у нас ще е от роми. 

Тя разясни, че гимназисти от ромски произход от IX и X клас с успех над 3,50 ще получават по 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средно образование. Те ще кандидатстват за стипендията и ще се разчита на тяхното самоопределение за ромския им произход.

Децата от ромски семейства се борят с повече трудности, за да ходят на училище, целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, обяви още Кунева и напомни, че над 2000 деца всяка година отпадат от училище и повечето са от ромски произход.

Източник: Би Ти Ви