Стартира съревнованието за първата колония на Луната

Човечеството наистина търси възможности за преселение на нови планети - къде по-близо, къде по-далеч от Земята. Състезанието за Луната вече започна, информира Ureporter.bg.

Постоянна база на Луната

През ноември пред британското Кралско научно дружество бяха обявени вълнуващи планове за първото пътуване до Луната Lunar Mission One. Проектът е набрал част от финансирането си - 700 000 лири стерлинги (над 1 млн. долара), което включва оценка на възможността за създаване на постоянна база на Луната.

Компанията "Лин индъстриъл" (Lin Industrial) е изчислила, че за създаване на базата ще са необходими близо 10 млрд. долара инвестиции - около 550 млрд. рубли, колкото е цената, обявена от руска страна - и 10 години за изграждането й. 

Първият етап ще включва изграждането на контролен пост, който ще бъде обслужван от двама членове на екипажа, последван от втори етап на съоръжението, което ще подслони повече от четири екипажа.

За строителството на базата, разчетена за четирима души, не е необходимо да се открият нови технологии, обясни наскоро Александър Илин, генерален конструктор на компанията "Лин индъстриъл", разработваща свръхлеката ракета "Таймир".

Като ракета носител Илин е предложил да се използва модернизираната тежка ракета "Ангара", чийто първи пуск беше на 23 декември. Корабът може да бъде създаден от корпусите на спускаемия апарат и орбиталния модул на пилотираните "Съюзи", а друг от модулите - на базата на "Фрегат". 

Строителството на лунната база

За строителството на лунната база ще са необходими 13 изстрелвания на тежки ракети, а за поддържането на дейността й - 37 (в продължение на пет години).

Илин освен това посочва и най-перспективната площадка за първото лунно селище - това е гората Малаперт в района на южния полюс на спътника. 

"Това е достатъчно равно плато с директна видимост на Земята, което осигурява добри условия за свръзка и е удобно място за кацане. На планината през 89% от времето е слънчево, а продължителността на нощта, която е няколко пъти в годината, не е повече от 3 до 6 дни", отбелязва Илин.

Фантазия или реалност?

Според директора на Института за космически изследвания Лев Зелений проектът се прави преждевременно. Според него преди да се пристъпи към строителството на базата, е необходимо да се разработи технология, която да осигури жизнената дейност на хората на Луната, а също така и да се помисли за радиационна защита.

Шефът на института нарича проекта на "Лин индъстриъл" фантазия, но дава висока оценка на талантливите мечтатели, тъй като смята, че техните замисли и разработки могат да се използват в бъдеще.

Наистина не е ясно дали проектът ще стане реалност. Tech Times цитира ръководителя на "Лин индъстриъл" Сергей Буркайовски, който казва, че досега в проекта са инвестирани 176 хил. долара. 

Това не е достатъчно, за да изгради първия прототип на ракетата и е нищожна част от необходимите 13,5 млн. долара за теста.

Добивът на ресурси от Луната

Според руски учени добивът на ресурси като полезни изкопаеми от Луната е не по-трудно, отколкото в Арктика или на Антарктика. "Луната е най-близкият източник на извънземни материали, минерали, летливи съединения, вода. Най-близкият и единствено наличен", казват те.

Космическите сили

Русия е планирала в космическата си програма 12,5 трилиона рубли до 2050 г. 10% от тази сума е предназначена за създаване на космическа техника, а останалите - за съпътстваща инфраструктура.

Виж още: Руснаците ще кацнат на Луната след 2030 г.

Китай също се насочва към Луната. Плановете на Пекин са до 2030 г. да разработи свръхтежка ракета носител с товароподемност до 130 тона.

За разлика от Китай и Русия, САЩ гледат към Марс. Американската космическа агенция НАСА вече тества успешно на 5 декември космическия кораб "Орион", който ще транспортира астронавти до Червената планета.