Портретът е резултат от анализ на сходни платна от холандския майстор и е отпечатан с 3D принтер. Ще се възползват ли от тази технология фалшификаторите?

Технологичен екип, подпомаган от "Майкрософт", успя да произведе живописно платно, отпечатано с 3D принтер, в стила на Рембранд. Изображението е създадено след компютърен анализ на идентични произведения от холандския майстор.

Специалистите подбрали сходни творби, които били обозначени с ключови думи и анализирани по компютърен път. След това били разработени алгоритмите за съвсем нова картина, която копира маниера на художника.

Виж още: "Денят, в който компютър написа роман"

За да се ограничат възможните резултати, машината била инструктирана да нарисува мъж от европеидната раса, на възраст между 30 и 40 години, с брада и мустаци, в черни дрехи с бяла яка и шапка, обърнат надясно.

Установихме, че с определени вариации на алгоритъма може да се промени например прическата, обяснява пред Би Би Си технологичният ръководител на проекта Емануел Флорес. Финалното изображение обаче е заслуга изцяло на компютъра, а отпечатъкът създава илюзия за нанесени маслени бои върху платното.

Целта ни беше да направим машина, която работи като Рембранд - така ще разберем по-добре механизма за създаването на шедьовър, допълва Флорес, но уточнява, че никой не може да замени уникалния художник, живял и творил през XVII век.

Виж още: "Голата маха" и още 11 нецензурирани картини (16+)

Проектът, осъществен в продължение на две години под наслов "Следващият Рембранд (The Next Rembrandt), е осъществен и с участието на финансовата фирма ING, Технологичния университет Делфт и два холандски музея - кралската галерия Маурицхойс в Хага и къщата музей на Рембранд в Амстердам.

Някои наблюдатели обаче отбелязват, че от високотехнологичната процедура могат да се възползват и фалшификаторите на картини, като започнат да предлагат уж неизвестни досега творби, създадени по този метод.

Източник: Би Би Си