Изкуствен интелект стана съавтор на разказ, взел участие в литературен конкурс

Ако човечеството започва вече да се притеснява, че роботите могат да изместят хората от много професии в бъдеще, сега можем да добавим още една професионална група, която е застрашена от роботите - авторите и писателите. 

Разработването на изкуствен интелект е предприело нова решителна крачка и може спокойно да се каже, че роботите могат да създават култура. 

Учени от японкия Университет на бъдещето в Хакодате обявиха, че са създали изкуствен интелект, който е станал съавтор на къс разказ. 

Учените дори са решили да тестват способностите на изкуствения интелект, като са подали творбата за участие в литературен конкурс и дори е минала първия му кръг, пише DigitalTrends.com.

Виж още: Какъв е коефициентът на интелигентност на изкуствения интелект​

Произведението не е успяло да спечели конкурса, но самото приемане на кандидатурата за участие и последвалото минаване на първи кръг показват, че изкуственият интелект е способен да бъде креативен колкото човека, изтъкват учените. 

Все пак за първия разказ, написан от изкуствения интелект, е имало първоначална помощ. Учените са задали предварително какъв да бъде полът на главния герой, както и няколко ключови детайла, които да оформят самия сюжет на творбата. Освен това те са изготвили и списък с някои от думите и фразите, които трябва да са включени в текста. 

Оттам нататък изкуственият интелект самостоятелно е избрал как да подреди дадените детайли и какво още да добави, за да оформи смислен текст. Задачата е била текстът да бъде не само разбираем, но и интригуващ.

Разказът се казва "Денят, в който компютър написа роман" и разказва за изкуствен интелект, който изоставя отговорностите и задачите си за изпълнение, след като открива, че има талант за писане. 

Виж още: Да победиш световния шампион по Го! Изкуственият интелект вече го може​

На конкурса са участвали 11 подобни текста от общо 1450, като журито не знае кой текст е написан от робот и кой от човек. Разказът е минал първия кръг, но не е спечелил, защото не развил достатъчно героите. Въпреки това съдиите на конкурса са споделили, че в творбата е била добре структурирана и написана.

Източник: DigitalTrends.com, "Дневник"