Фотоизложба показва лицата на някои от десетките хиляди чужденци, живеещи у нас

Британката Зоуи Холидай и Пиеро Епифания от Перу са само двама от чужденците, които позират пред обектива на Антони Георгиев във фотоизложбата му "НеБългарите".

Главният редактор на англоезичното сп. "Вагабонд" е известен като фотограф, журналист и пътешественик, а най-новият му проект може да се разгледа до края на седмицата във "Виваком Art Hall".

Oсвен колоритните портрети, изложбата включва и текстове, които разкриват личните истории на участниците, интервюирани от Димана Трънкова.

Проектът показва широк кръг хора - от Нова Зеландия до щата Вашингтон и от Пакистан до Великобритания, пребиваващи както в луксозни затворени комплекси, така и в имигрантски общежития, - и им задава въпроси за идентичността и нейните метаморфози.

"Според изследванията в България има над 40 хил. чужденци, но зад статистиката стоят реални хора, които са сред нас. С този проект извадихме от анонимност представители на 28 държави, като ги поставихме в лесно разпознаваеми, типично "български" ситуации - под формата на предмети или локации - обяснява Антони Георгиев. - Задавайки им въпроси, за да прехвърлим мост през стереотипите за чужденците, се оказа, че питаме и себе си: какво точно ни прави българи?"...

Виж още: Интервю с Аднан Алахмад: В работата две неща са важни - да си постоянен и да си оптимист 

Изложбата "НеБългарите" беше открита с дискусия между автора, Михаил Заимов, журналистите Георги Милков и Георги Тошев, проф. Маргарита Карамихова и студенти от НБУ и СУ "Св. Климент Охридски". Темата засягаше границите, присъствието на чужденците в нашето общество, толерантността и приемането на различните.

Според всички участници в обсъждането най-естественият и пряк път да се научим да харесваме различията е чрез споделянето на човешки истории, каквато е и целта на изложбата.

Бъдещето е в образованието, което да ни научи на толерантност, търпение, любопитство и споделяне - само така следващите поколения българи ще се чувстват истински жители на света, приети навън и приемащи различните вътре в България, обобщи авторът на фотографиите.

Британката Зоуи Холидай позира пред портрета си в изложбата. Снимка: "Виваком Art Hall"