В анкетата на "Нашънъл джеографик ченъл" по повод старта на поредицата им за последното десетилетие от ХХ век, попаднаха имената на президента Желю Желев, Слави Трифонов, Христо Стоичков, "Б.Т.Р." и Чочо Попйорданов

Световното първенство по футбол в САЩ през 1994-та е най-любимото събитие от 90-те години според българските зрители на "Нашънъл джеографик ченъл" (Nat Geo TV).

Видео: 20 години от най-великата победа в историята на българския футбол

През трите седмици на онлайн анкетата са подадени повече от 13 хил. гласа, а над 5000 души са изказали мнението си в БГ сайта на документалната поредица "90-те: десетилетието, което ни свързва".

Ако американските зрители на Nat Geo посочиха за любима песен на десетилетието баладата на Уитни Хюстън от филма "Бодигард" I Will Always LoveYou, българите избраха "Ближи си сладоледа" на Дони и Момчил.

Близо 1000 са споделили на 90te.bg свои лични снимки и любими събития от 90-те, а жури избра 11 от тях, за да бъдат показани от 14 септември, когато е тв премиерата на най-мащабния проект по документалния канал тази есен.

Виж още: Три вечери носталгия по 90-те

Още от резултатите в анкетата: един от героите на САЩ '94 Христо Стоичков е избран за спортна личност на десетилетието.

В категорията "Любимо тв предаване" безапелационен победител е студентското "Ку-ку", което се наложи над легендарните "Риск печели, риск губи" и "Как ще ги стигнем американците с Тодор Колев". 

Студентска програма "Ку-ку" е хумористично развлекателно предаване на държавната телевизия, създадено през 1990 г. Снимка: Любомир Милованов / БНТ

Виж още: Милион и едно желания, но за големи

Слави Трифонов, започнал екранната си кариера именно в "Ку-ку", е любимото тв лице, а покойният Чочо Попйорданов, по онова време нашумял с шоуто "Клуб НЛО" и ролите си в киното ("Граница", "Козият рог", сериала "Дунав мост"), се оказа най-обичаният актьор през 90-те.

Чочо Попйорданов (вдясно) в кадър от филма "Граница", който е пуснал в своя "Фейсбук" профил през 2012 г. с текст: "О, миг - поспри! Двама герои от сериала преди около 20 години..." Другият на снимката е Мариан Вълев, с когото участваха и в сериала "Под прикритие"

Бил Клинтън, прекарал почти цялото десетилетие в Белия дом, води в класацията на американците за политическа личност на 90-те, като 74% от тях твърдят, че биха гласували за него и сега.

В българската класация за политическите лица на първото десетилетие от прехода номер 1 с 1127 гласа е някогашният лидер на демократичната опозиция Желю Желев, президент на страната през 1990-97 г.

Виж още: Някои от най-въздействащите рокбалади от 90-те

За любима група с с 1074 гласа са посочени "Б.Т.Р.", чийто най-голям хит в онези години е песента им против наркотиците "Спасение".