Изложбата се организира по повод поемането на председателството на Европейския съюз от Италия от 1 юли и е посветена на 450-годишнината от смъртта на Микеланджело Буонароти

На 18 септември от 18:30 часа в Националния музей за българско изобразително изкуство се открива изложбата на един от най-известните ренесансови творци - Микеланджело Буонароти, съобщиха от музея. Изложбата ще е отворена за посещения до 15 декември.

За това се договориха директорката на музея Бисера Йосифова и директорката на Италианския културен институт в София Анна Амендоладжине. Произведенията се предоставят от Фондация "Каза Буонароти" във Флоренция

Предстои и научна конференция, в която основната лекция ще изнесе директорката на фондацията Пина Раджиониери.

Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело, е италиански ренесансов скулптор, художник, поет и архитект, представител на Флорентинската школа.

Смятан е за един от тримата титани на Ренесансовото изкуство заедно с Леонардо да Винчи и Рафаело.

Творчеството на Микеланджело се отличава с патос и непрекъснато търсене на идеала за красота като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощ и трагизъм. То оказва силно влияние върху Тициан и венецианската живопис и се смята за основа на стила маниеризъм.