Особено уязвими са земноводните, влечугите и растенията

Въпреки че в САЩ много политици са на мнението, че климатичните промени са просто мит, учените показват притеснителни доказателства, че климатът на Земята се променя. При това с голяма скорост.

Учени от университета на Аризона изследваха над 250 растителни и животински вида и установиха, че способността им да се приспособяват към промените във валежите и температурите е много по-малка, отколкото ще бъде необходимо, за да преодолеят бъдещите промени в климата, съобщи Би Би Си.

Особено уязвими са земноводните, влечугите и растенията. По-застрашени са тропическите видове, отколкото живеещи в зоните с умерен климат. Някои животни може да успеят да сменят ареала си, но други живеят в изолирани райони, като резервати, планини, острови.

Учените са анализирали колко бързо видовете променят климатичните си ниши (условията, в които могат да оцелеят) и доколко техните темпове съответстват на глобалното затопляне. Те анализираха 266 популации растения и животни, включително насекоми, земноводни, птици, бозайници, влечуги. Темповете на адаптация се оказаха много по-бавни от очакваните промени в климата.

Бозайниците и птиците изглеждат по-приспособими от земноводните и амфибиите, защото могат да регулират телесната си температура. Някои могат да се преместят в по-хладни райони, за да оцелеят, но за много видове това не е възможно.

Източник: Би Би Си