На срещата си с президента патриотите заявиха, че нови избори биха били в техен интерес, но са готови да съставят правителство, за да не се стига до политическа криза

Парламентарната група на Патриотичния фронт е готова да състави правителство. Това съобщиха след политически консултации при президента Росен Плевнелиев съпредседателите на фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. 

Двамата обясниха, че ако им бъде връчен мандат за съставяне на правителство, ще предложат експертен кабинет.

В началото на срещата президентът Плевнелиев заяви отново, че като държавен глава полага всички усилия политическата криза, започнала с приетата оставка на правителството на Бойко Борисов, да не прерасне в парламентарна. 

"За мен е важно да посочим проблема, но и да положим всички усилия да не се стигне до разпускане на парламента", каза Плевнелиев и допълни, че е притеснен от всичко, което е чул в консултациите досега.

Виж още: Партиите на консултации при президента за избягване на парламентарна криза

"Президентът е единственият отговорен политик, който не желае криза и нови избори, не желае служебни правителства и хвърляне на страната в безвремие между 6 месеца и една година. Изразихме нашата позиция - до тази криза се стигна заради безотговорното поведение на министър-председателя, който демонстрира Наполеонов комплекс и постави цялата страна пред изпитания", заяви Валери Симеонов.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов потвърди думите на Симеонов, че от ПФ имат готовност да съставят правителство. 

"Да, готови сме. Имаме най-голям ръст и имаме партиен интерес изборите да са утре. Но ние разсъждаваме по-отговорнно от ГЕРБ и БСП , които са готови да потопят страната в криза, за да си начешат личното его", коментира Каракачанов.

На консултациите с представителите на парламентарните групи се дискутира възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети, които са на дневен ред в 43-ия парламент.

Източник: "Дарик", "България он еър"