Президентът Плевнелиев трябва да се срещне с различните политически сили, след което да започне кръга по даването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент

Президентът Росен Плевнелиев започва политически консултации с парламентарно представените партии, след като парламентът гласува оставката на правителството. Държавният глава трябва да разговаря поотделно с представителите на различните партии в опит правителствената криза да не прерастне в парламентарна.

Първи на "Дондуков" 2 при президента отиват представителите на парламентарната група на партия ГЕРБ, като срещата е насрочена за тази сутрин. 

Виж още: А след оставката на кабинета какво следва?

След като приключи кръгът от консултации, президентът ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Първи ГЕРБ - като най-голяма по численост парламентарна група, ще получат правото да съставят правителство. Още с подаването на оставката на Бойко Борисов като премиер, той заяви, че ГЕРБ няма да прави нов кабинет в рамките на това правителство и ще върнат мандата.

След това президентът трябва да го връчи на втората по численост група в парламента - тази на БСП. При третия опит Плевнелиев може да връчи мандат на парламентарна група по свой избор. 

Виж още: Кога най-рано могат да се проведат предсрочни избори

Ако и тя не успее да състави кабинет, президентът трябва да назначи служебен, но не може да разпуска парламента, тъй като до края на мандата му остават по-малко от 3 месеца.

Държавният глава вече отправи питане до Конституционния съд дали може да насрочва избори, без да е разпуснал Народното събрание.

Източник: БНР