В изказването си преди дебата за оставката Борисов призова депутатите да се отнесат отговорно към гласуването на държавния бюджет

Парламентът прие оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. Оставката бе приета с 218 гласа "За" от общо 220 гласували депутати. Двама се въздържаха. 

Председателят Цецка Цачева прикани депутатите към регистрация точно в 14,00 ч. След събрания кворум тя откри заседанието и обяви, че първа точка е гласуването на оставката на кабинета.

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов депозира оставката си заради загубата на президентските избори. Още в неделя той обеща, че ще се откаже от властта след като кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева загуби вота за държавен глава от издигнатия от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев.

Изказването на Борисов

"Първо да честитим на победителите на президентските избори. Категорична, ясна, точна победа и поне аз не си спомням толкова честни избори. Преди две години държавата беше в критична ситуация, надявам се никой не е забравил", започна изказването си Борисов и припомни как е формирано правителството - с диаметрално противоположни партии. 

Той обясни, че е мислил, че правителството може да издържи максимално една година заради тежките противоречия в Реформаторския блок. 

"Налагаше се да правим редица компромиси. Аз си знам какво ми е било две години. Нашата оценка е, че се опитахме и положихме максимални усилия. Нито се е увеличила цената на тока, трети сме по ръст в икономиката в ЕС", припомни Борисов. По думите му обаче вотът в неделя е показал, че хората искат промяна.

Виж още: А след оставката на кабинета какво следва?

Премиерът призова "новото мнозинство" да помогне за съставянето на служебно правителство, което да издържи до следващите избори, за да не се създава още по-голяма политическа нестабилност.

Борисов също така обърна внимание на депутатите към резултатите от референдума, наблягайки на това, че "дали на нас ни харесва или не, това е волята на народа".

Той коментира, че се опитва да уважава опонентите. "Направете така, че след две или три години, когато дойде друго управление, да не започва пак от начало", каза Борисов и припомни за увеличение на пенсии и заплати, които са вдигани в едно правителство, а са плащани от правителството на Борисов.

Благодаря ви, че въпреки неразбирателството между нас, вече две години работихме като правителство и парламент, каза той. 

"Оставаме като отговорни. Някои казват, че съм се бил обидил. Не съм се обидил", заяви премиерът в оставка.

Той коментира, че вариантът с независим кандидат за президент се е оказал печеливш.

Виж още: Кога най-рано могат да се проведат предсрочни избори

"Много сериозни изводи сме си направили. Оставаме на разположение на обществото, ако един ден прецени, сме готови да работим с него. Сега обществото ни казва, че иска да работи с други и ние сме длъжни да го направим", добави още Борисов

"Имам още една молба към вас, относно гласуването на бюджета. Популистките изказвания взеха невиждан връх. Ако тези предложения се приемат, те ще костват по 3 млрд. лева на година. Това ще се повтори в следващите няколко години и ще счупите държавата. Направете така че, след 2 или 3 години, като дойде ново управление, да не трябва да почва отначало. Това е моята молба", заяви той. 

"Всеки си носи своя кръст и отговорност пред обществото. Още веднъж искам да ви благодаря, че две години успяхме да работим заедно. Оставаме отговорни. Винаги гласът на хората е бил най-важен за мен. Вариантът на БСП с независим кандидат излезе по-успешен и те ни победиха. Пожелавам успех на Румен Радев и Илияна Йотова. На хората искам да кажа, че ние сме си направили изводите и сме готови един ден, ако решите, отново да поемем управлението на държавата. Благодаря на всички. За мен беше чест", завърши премиерът в оставка.

Борисов напусна залата на парламента и не изчака парламентът за гласува оставката му.

След гласуването на оставката на правителството настоящият президент трябва да покани първите две политически сили в парламента да съставят нов кабинет. Ако те откажат, президентът предлага на трета формация по негов избор.

При положение, че всички партии откажат да сформират правителство, Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство. Той обаче не може да прекрати мандата на този парламент три месеца преди края на мандата си.