Социалистите запазват обратното въвеждане на прогресивното данъчно облагане за, когато дойдат на власт

БСП изтегля предложенията си за промени в Закона за държавния бюджет за 2017 г., докато не дойдат сами на власт. Това обяви председателят на групата Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. 

По-рано социалистите искаха да премахнат плоския данък и да въведат прогресивно облагане с необлагаем праг, равен на стойността на минималната работна заплата. 

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов каза, премахването на плоския данък ще струва на бюджета 1,236 млрд. лв. Той определи искането на БСП като популистко. Горанов припомни, че плоският данък е въведен именно от правителство на БСП, а с премахването му идва опасността бизнесът отново да се върне в сивата икономика.

Виж още: Бюджет 2017: Вдигат минималната заплата и необходимия стаж за пенсия

"Когато спечелим парламентарните избори, тогава ще си провеждаме тези политики. Сега да приемат този бюджет, който е внесло правителството", коментира тя. 

Нинова заяви, че депутатите от БСП ще бъдат в пленарната зала при обсъждането на бюджета за следващата година. "Ще си кажем позициите по бюджета на правителството, ще участваме в обсъждането, при гласуването няма да го подкрепим", заяви тя. По думите й проектобюджетът е изготвен преди изборите и е отговорност на екипа на Бойко Борисов.

Тя подчерта, че БСП няма да предлага служебни министри в бъдещия служебен кабинет. "Не е наша работа. Има си в момента президент, да си поеме отговорността", коментира тя. 

Виж още: Проф. Христина Вучева: Най-добре е да оттеглят проектобюджета

Източник: "Дарик"