Необходима е нова философия на бюджетиране в България, смята и проф. Кръстьо Петков. Какво обаче предупреди финансовият министър в оставка Горанов?

Положението е много нестандартно и е най-добре проектобюджетът да се оттегли - тази теза разви по БНР проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите:

"Бюджетът е финансовата основа на управленска програма. Законодателят е предвидил какво да се прави с разходите, когато няма одобрен бюджет за следващата година. Можеше законопроектът да се оттегли и да се плаща в рамките на утвърдения Бюджет 2016.

Правилният принцип е бюджетът да отговаря на някаква управленска програма

Сега какво ще разискват тези хора, които се оттеглят, които казват, че не желаят, че не могат, признават, че хората не ги искат. Те се оттеглят, но казват: "Да, ама ще ви направим бюджет. Някак автоматично се предрешава. Всички се правят, че искат да послушат народа", коментира тя. 

В този бюджет има някои странни записи, отчете още проф. Вучева: 

"След като единодушно сме провъзгласили за приоритет образованието, няма никакво оправдание, че даваме най-много пари за кораби и самолети. Парите за отбрана са толкова много, колкото не са били отдавна, а точно 2017-2018 г. са много важни, за да решим някои от много важните за нашето съществуване проблеми - демография и образование."

Виж още: Горанов за учените: Трябва да положат малко повече усилие

Запитана за разнопосочните претенции, които валят към проектобюджет 2017, Вучева коментира:

"Тъй като им предстоят избори, заради желанието им да се харесат, те ще изгубят и онзи здрав разум, който досега някак беше проявяван, когато се обсъжда такъв основен, важен проект. Това личи от изявленията на представители на различни партии."

Според Вучева ГЕРБ се нагърбва с нереалистични амбиции,

защото едновременно се обещават действия в посока Велико народно събрание, изпълнение на референдума и приемане на бюджета за догодина: "Личи някакво недоузряване на това желание да се харесат така бързо, да влязат в крак с парижката мода."

Виж още: Бюджет 2017: Вдигат минималната заплата и необходимия стаж за пенсия

Трябва да разделим политиката и изборите от икономиката и финансите, смята на свой ред проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите. Пред БНР той отбеляза, че който и да управлява, отново ще опре до бюджета и ако се приемат сегашните му параметри, ще трябва да носи отговорността за други, които са го съставяли.

"Реалистично погледнато, до няколко месеца могат да се обсъдят онези неща, които са изпълними в рамките на 2017 г., да се подобри сегашният вариант и да има готовност от септември-октомври да се постигне консенсус: който и да управлява, да се стигне до нова философия на бюджетиране в България - нещо, което почти 20 години се обсъжда, но не се пуска в действие", коментира бившият синдикалист.

Бюджетът за догодина остава за обсъждане в парламента, каза обаче в сутрешния блок на Нова телевизия финансовият министър в оставка Владислав Горанов, като предупреди, че

са възможни популистки упражнения с най-важния финансов закон

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво", заяви Горанов. Същевременно той като изрази опасения, че между първо и второ гласуване на бюджета различни партии могат да отправят популистки искания:

"Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Например - исканото от патриотите увеличение на пенсиите, което ще струва 1,5 млрд. лева, и предложението на БСП за отпадане на плоския данък", коментира той.

"Не ми се иска да си мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения. Те не са здравословни", допълни Горанов.

Изборната загуба на Цецка Цачева той коментира с думите: "Очевидно много сме сбъркали пред българския избирател. Нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си.

Имахме грешки в кампанията"

Относно източването на КТБ финансистът увери, че разследването било в напреднал етап: "Всичко, което трябваше да бъде направено, беше направено - промяна в законодателството, обжалване на сделки пред българския съд."

По думите му ГЕРБ ще подкрепят референдума, който можело и да е спорен, но бил желанието на хората - и "безалтернативен"

Горанов беше категоричен, че иска Борисов за премиер. Самият той обаче не държал да е финансов министър. Само искал стабилно управление.

Източник: BNR.bg, Нова телевизия