Дали има нещо общо с референдума за независимостта на Шотландия и кога гаденето и повръщането при бременната са опасни?

Принц Уилям и съпругата му Катрин очакват второто си дете! Щастливата вест дойде скоро след като първородният им син Джордж навърши годинка на 22 юли. Малкото му братче (или сестричка) ще бъде номер 4 сред наследниците на британския престол.

Съобщението бе по повод отсъствието на херцогинята на Кеймбридж от планираното посещение на двойката в Оксфорд. Според официалното обяснение тя останала в двореца "Кенсингтън", където се лекува от хиперемезис гравидарум.

Злите езици побързаха да коментират, че това се случва броени дни преди насрочения за 18 септември референдум за независимостта на Шотландия, като вероятно се цели засилване на патриотичните чувства у противниците му.

Кейт вече изкара една тежка бременност, затова предположенията, че е в ход целенасочена  пиар кампания, може да са и напълно неоснователни. Повече за диагнозата й разказват от DoctorOnline.bg.

Кога гаденето и повръщането при бременната са опасни?

Гаденето и повръщането през първите месеци на бременността са свързани с хормоналните промени в организма и индивидуалната чувствителност на жената. Възможно е неразположенията да продължат до края на бременността, но по-често  те отзвучават през второто тримесечие на бременността и се понасят сравнително спокойно от дамите.

Понякога гаденето и повръщането са сериозно и опасно състояние, изискващо лечение. За Hyperemesis gravidarum говорим, когато е налице неконтролирано повръщане, довеждащо до дехидратация, загуба на тегло и електролитен дисбаланс.

Обикновено се среща между втория и четвъртия месец на бременността. По-често се наблюдава при многоплодна бременност. Състоянието е сериозно, с голям риск (рядко, но понякога се налага прекъсване на бременността) и изисква лечение в болница и под постоянно лекарско наблюдение.

Конкретна причина не може да се установи. При много пациентки обаче е налице повишена психологическа напрегнатост.

За да се постави диагнозата, трябва да се изключат всички други възможни причини за повръщане, като остър гастроентерит, остър апандицит, хепатит, холелитиазис (бъбречно-каменна болест), илеус или пиелонефрит, които изискват специализирано медикаментозно или хирургично лечение.

Архивна снимка на Кейт Мидълтън и принц Уилям от обявяването на годежа им в двореца Сейнт Джеймс, 16 ноември 2010 г. Сватбата им бе на 29 април 2011 г.