Това сочат предварителните разчети повече от месец след опустошителното за града наводнение, стана ясно от интервю на кмета Виолин Крушовенски пред БНР

Средствата, които са необходими за покриване на щетите в публичния сектор - училища, детски градини, пътни съоръжения като мостовете, улична настилка, както и за изграждане на временни селища, - са около 1,1 млн. лева, обясни в предаването на БНР "Преди всички" кметът на Мизия  Виолин Крушовенски. 

Виж още: Река Скъд потопи цял град, има и жертви

Към тази сума трябва да се прибави и оценката на щетите върху имотите. Общо са наводнени 828 имота, като 120 от тях са негодни за живеене, понеже 27 къщи са напълно срутени, а предстои да бъдат съборени още 98 къщи, за да бъдат построени отново.

Оценката на щетите върху данъчната основа е близо 4,4 млн. лева и така се формира сериозно число - около 5,5 млн.

Към тези пари не са прибавени разходите за изхранване, което също е сериозно перо. "Скоро ще се изправим пред проблема за изхранване на над 300 човека. Военнополевата кухня прекрати своята дейност. От днес ние осигуряваме храната с продукти чрез дарения", обясни Крушовенски.

Той посочи като причина за забавянето на огледа на къщите дългият стоеж на вода. "В продължение на 20 дни се изпомпваше вода. Днес-утре ще се завърши картината".

За новото временно селище има проект, ще се строи и трафопост, каза още кметът. Хора ще бъдат настанени и в едно общежитие, което се ремонтира. Други ще отидат да живеят при свои близки.

"В Мизия няма язовири, които да създават проблеми. Проблемът идва от по-високостоящите язовири, Мизия е водосбор, ние сме най-ниската точка на Врачанска област. Няма как да знаем какъв е водосборът. Това е ролята на областния управител, който да прогнозира", каза още Виолин Крушовенски.