В пострадалите общини в Хасковска област няма възникнали нови произшествия и бедственото положение ще бъде отменено

90% от засегнатите постройки вече са отводнени, сочи обобщената справка на Областният кризисен щаб, цитиран от БНР.

Наводнените сгради са 365, като най-много са били в Димитровград, където количеството на валежите достигна 140 литра на квадратен метър. Близо 13 хиляди декара обработваеми площи са под вода, а продукцията е унищожена. В първите часове на бедствието бяха евакуирани 1000 души, сега само 20 останаха постоянно пребиваващи в различни институции.

Скъсаната язовирна стена до Райново и разрушените диги в Симеоновград трябва да бъдат изградени, също да се ремонтират разрушените пътища. До седмица ще бъдат ясни размерите на нанесените щети. Залята е над 2000 декара земеделска земя. Продължава наблюдението на нивото на реката. Критичният минимум за преливане е 7 метра, а на места водата вече достига над 4 метра. Затова крайречните общини Симеоновград, Любимец и Свиленград са готови да посрещнат евентуалната голяма вълна

Днес комисия описва щетите, нанесени от пороя в димитровградското село Странско. Там продължава почистването на домовете. Наводнени са 20 къщи, които се почистват от калта. В района има доброволци, храна, завивки и препарати.

Започна ремонтът на пътя Димитровград-Симеоновград, който рухна от придошлите води. Разрушена е настилката на пътя и е пропаднал в участъка за село Златополе.

Община Димитровград започна кампания за набиране на помощи за пострадалите от наводненията селища в района. Необходими са пакетирани храни, почистващи препарати и дезинфектанти, дрехи, завивки, спално бельо, мебели, домакински уреди и всичко от първа необходимост. Набират се доброволци за почистването на домовете.