В зависимост от броя действителни гласове в съответната РИК и броя депутатски кресла, които излъчва всеки район, те трябва да получат средно около 17 000 гласа, за да влязат в парламента, сочат предварителните разчети на експертите

Въпреки редица промени в Изборния кодекс, които трябваше да улеснят инициативните комитети и независимите кандидати за депутати, оказва се, че бариерата за влизане в Народното събрание (НС) за тях остава непосилна, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от "Преса". Точни данни не може да се дадат, защото не е ясно каква ще е избирателната активност на 5 октомври, обясни още Томов. 

Петима останаха независимите кандидати за депутати, въпреки че в ЦИК бяха регистрирани девет инициативни комитета. 

В Благоевград бе одобрено участието на внука на поета със същото име Никола Николов Вапцаров. За да мине бариерата, ще са му нужни най-малко 15 000 гласа, ако активността е като на миналия вот. Но е възможно и прагът за Вапцаров да стане 17 000

В Бургас, където РИК регистрира като независим Октай Енимехмедов, който вдигна пистолет срещу Доган, ще са нужни също не по-малко от 17 000 гласа. Там през 2013 г. гласуваха около 50 000 избиратели повече в сравнение с Благоевград. 

В Хасково без партийна подкрепа на вота се явява бившият член на НИС на СДС Господин Тонев. От 25-и МИР в София Денис Николов е независим. А от София-област - птицевъдът Благо Джиев.

Във всеки район бариерата за независимите е различна. Тя е обвързана с броя мандати, които изпращат депутат в НС, и действителните гласове. 

В Изборния кодекс "Манолова" беше намален символично депозитът, който внасят инициативните комитети - на 100 лв. По-малко парафи се изискват и в подписката за тях - 1000.