Риана е номер 1 при певиците в стрийминг платформата - без дори да е издала нов албум, - но Дрейк надминава всички, а Lean On е песента на годината (и на всички времена в "Спотифай")

Spotify официално е най-популярната услуга за стрийминг на музика в световен мащаб, въпреки че не е номер 1 в САЩ, сочи докладът Mobile Music Streaming: Driving The Next Digital Revolution (Мобилният стрийминг на музика: Следващата цифрова революция).

Виж още: "Спотифай" и "Старбъкс" влязоха в дигитално партньорство

Миналата година най-слушаният изпълнител в платформата беше Ед Шийрън, чиято песен Thinking Out Loud тази есен стана първата, надхвърлила 500 млн. прослушвания.

Той продължава да е все така популярен (с близо 60 млн. слушатели и общо над 3 млрд. стриймвания на песните му - абсолютен рекордьор!), но в новата годишна класация на Spotify има и други шампиони - като Риана.

Тя е най-слушаната певица за 2015-а, макар че е пуснала едва три нови парчета: FourFiveSeconds с Кание Уест и сър Пол Маккартни през януари, Bitch Better Have My Money през март и патриотичното American Oxygen през април.

Обобщените данни сочат, че Рири (в отсъствието на Тейлър Суифт и новия албум на Адел) е на върха в Spotify с над 1 млрд. прослушвания и 57 млн. слушатели.

Три години след излизането на предишния си албум Unapologetic (2012) звездата от Барбадос наскоро анонсира своя осми студиен проект, който е озаглавила ANTI. Такъв е насловът и на концертното й турне, което започва през февруари. Вече бяха пуснати първите реклами за новата продукция, реализирани съвместно със "Самсунг".

Хитът на годината според Spotify е Lean On на диджей Снейк и Major Lazer (електронната формация на Дипло и Суич), прослушана близо 550 млн. пъти, а при албумите води Beauty Behind the Madness на The Weeknd с 60 млн. слушатели.

Виж още: 12 претенденти за хит на лято 2015 (видео)

На абсолютния връх по брой прослушвания обаче е рапърът Дрейк с 1,8 млрд. и 46 млн. слушатели благодарение на хитове като Energy и актуалното Hotline Bling.

В САЩ първото място заема неговият албум If You're Reading This It's Too Late. Той е един от трите, реализирали над 1 млн. тираж през тази календарна година, отбелязва сп. "Форбс". Другите два са "25" на Адел и миналогодишният "1989" на Тейлър Суифт, които обаче не се предлагат за слушане в Spotify.

Рекордът за стрийминг в един ден се държи от Джъстин Бийбър и е поставен на 13 ноември, когато излезе новият му албум Purpose. Някогашният тийнейджърски идол извади едновременно видеоклипове към всички песни от албума, а само във фаталния петък парчетата от целия му репертоар в Spotify са прослушани 36 млн. пъти.

Най-отворени към новите реалности на музикалния пазар са младите хора във възрастта 12-34, които са и основните потребители на стрийминг услугите, обяснява "Форбс", а "Билборд" допълва, че според статистиката на Spotify само през 2015-а техните 75 млн. слушатели са просвирили над 20 млрд. часа музика.

Виж още: Момчетата, които дъщерите ви харесват (видео)

Откритие на годината в платформата е норвежкият диджей Кийго с парчета като Stole the Show и Firestone.

Най-вирусното музикално видео е Sugar на Робин Шулц с участието на Франческо Йейтс. Невероятно е, че сме успели да вмъкнем песен сред клипчетата със смешни котки и дечица, които вършат глупости, коментира Шулц и благодари за споделянията.

Източник: "Форбс", "Билборд"