Защо дрямката следобед е правилно решение

Помните ли как в детската градина мразехте да ви слагат да спите следобед. А сега си представете свободата да си дремнете малко след хапване. Чудите ли се вече как сте могли да се дърпате толкова на радостта от следобедния сън?

От Salary.com също уважават леката дрямка следобед, затова ни дават и 8 извинения, с които да се измъкнете, когато ви хванат, че си поспивате на бюрото. 

Дрямката е най-добрият начин да се преборите с умората 

Проучване на Харвард доказа, че дрямката е по-ефективна при премахване на сънливостта през деня, отколкото две кафета и повече сън през нощта.

Следобедният сън увеличава производителността

Според НАСА една 26-минутна дрямка може да увеличи производителността до 34% и бдителността с до 54%. Те препоръчват на всички техни пилоти да поспиват преди мисии. 

Дрямката подобрява паметта 

Според Университета Саарланд в Германия кратката дрямка значително подобрява паметта. Участниците, които спят преди изпит, се представят значително по-добре от тези, които не го правят. 

Следобедният сън намалява риска от сърдечно-съдови заболявания 

Хората, които се отдават на сиеста три пъти седмично, е с 37% по-малко вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания. Според учените те са важно оръжие в борбата срещу коронарната смърт. 

Виж още: Как да се заредим с енергия за работа

Дрямката ни помага да решаваме проблеми 

Едно проучване сочи, че хората, които са дремнали следобяд, са по-добри в намирането на отговор на проблемите от онези, които не са спали. 

Дрямката се бори с диабета 

Хората, които редовно пият безалкохолни напитки, са изложени на 83% по-висок риск от диабет тип II. Сънят в следобедните часове ни спестява приема на вредни напитки. 

Дрямката спестява пари на работодателите 

Уморените служители струват на американската икономика 150 млрд. долара годишно. Корпорации, които позволяват на служителите да подремват, сред които "Найк" и "Гугъл", съобщават за по-малко нещастни случаи и грешки. 

Виж още: Какво ще кажете за една дрямка

Следобедният сън е полезен за кожата 

Според Американската фондация за съня, дори една кратка дрямка може да направи чудеса за вашата кожа. Нашите кожните клетки се възстановяват, когато спим.

Източник: Salary.com