Петима експерти са привлечени по делото, за да определят дали е обидно, че Ердоган е сравнен с героя от "Властелина на пръстените"

Прилича ли турският президент Реджеп Таик Ердоган на популярния герой от "Властелина на пръстените" Ам-Гъл? Точно това се опитва да разбере съдът в турската провинция Айдън.

Лекарят Билгин Чифчи може да бъде осъден на до 2 години затвор, защото е обидил Ердоган със споделянето на снимки, които оприличават премиера на Ам-Гъл. 

В опит да разбере дали Ердоган има прилика с прословутия герой, съдът е призовал специалисти по творчеството на Джон Толкин, автор на "Властелина на пръстените". Така съдът се е допитал до двама академици, двама психолози и един филмов критик. 

Целта е била да се разбере обида ли е президентът на Турция да бъде сравняван с Ам-Гъл.

Причината съдът да потърси тези мнения е, че съдята признал, че нито е чел поредицата, нито е гледал филмите.

Виж още: Турските жени се усмихнаха напук на "моралния" Арънч

Дали Ердоган прилича на Ам-Гъл и обидно ли е това, тепърва предстои да бъде отсъдено. Ние оставяме на вас да прецените за себе си.

A medical doctor's job is terminated by the state for sharing this picture #BilginCiftci #AKP @RT_Erdogan pic.twitter.com/C7E87t1KQ7

— A.Kadir Yildirim (@akyildirim) October 15, 2015

Doktor Bilgin Çiftçi bu fotodan dolayı memuriyetten men edilmiş. Yalan mı, bal gibi bir Kasımpaşa'lı şizofren pic.twitter.com/QXfIthV8Q8

— Liana (@Ninoovaa) October 15, 2015

Gollum ve RTE'nin yan yana resimlerini paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi'nin ihracı istenmiş. Yanındayız... Gollum Tayyip! pic.twitter.com/d7QuKTZP6W

— FKF (@fikirkulupleri) February 7, 2015

Турция не носи на шеги

Виж още: Орхан Памук: Свободата е на най-ниското си ниво в Турция

Турските власти като цяло приемат трудно обидите. Между август 2014 и март 2015 г. 236 души са разследвани за обида, 105 са осъдени, а 8 действително са арестувани. Само между юли и декември 2014 г. към "Туитър" са постъпили 477 искания за премахване на постове с обидно съдържание, а за времето на управление на Ердоган - от 2003 г. насам са осъдени общо 63 журналисти на сумарно 32 г. затвор и общ размер на глобите 128 хил. долара.

В турския наказателен кодекс пък е записано, че за обида към президента може да бъде отсъдена присъда до 4 години лишаване от свобода. Присъдата може да се увеличи, ако обидата е извършена публично или чрез медиите.

Източник: Би Би Си