Ивайло Петев е новият селекционер на България, с договор за следващите три години, валиден от 1 януари

Помощник на Петев ще бъде Алекси Желязков. За физическата подготовка ще отговаря Роко Перота, а за вратарите Любомир Шейтанов.

Новият треньор на националния отбор

Новината съобщи първо членът на Изпълкома на БФС Николай Гигов след края на заседанието на Изпълнителния комитет, потвърди я Кирил Домусчиев, а накрая - и президентът на БФС Борислав Михайлов.

"Представяме ви новия треньор на националния отбор. Йордан Лечков отговаря директно за националните отбори, имал е разговори с различни кандидати, и това е предложението, неговото и моето, което бе единодушно прието," заяви Михайлов.

"Ясно е, искам да бъде ясно и на всички. Единодушно решение взехме за назначението на Ивайло Петев за старши треньор. За да няма повече спекулации. Искам да се извиня за всичко, случило се със стара дата," добави Данчо Лечков.

Ръководството на БФС постави няколко цели пред новия национален селекционер Ивайло Петев

На първо място България ще се бори с всички сили за третото място в групата, макар че шансовете не са големи. 

Шефовете на централата ще изискват от треньора да промени в положителна посока стила на игра на "трикольорите". 

Освен това Петев ще се опита постепенно да подмлади състава. 

"Борислав Михайлов ще разкрие повече подробности, но целта пред Петев е третото място. Шансовете не са големи, но все пак съществуват. Никой от Изпълкома не се бърка в работата на треньора. Единствено Йордан Лечков следи отблизо процеса, тъй като това му е работата", заяви Кирил Домусчиев след днешното заседание на Изпълкома на БФС.

Кой е Ивайло Петев?

Новият селекционер на българския национален отбор по футбол за мъже Ивайло Богданов Петев е роден на 9 юли 1975 г. в град Ловеч.

Като футболист Ивайло Петев е играл в отборите на "Първа атомна", "Литекс", "Олимпик" 9Тетевен,) "Спартак" (Варна), "Родопа" (Смолян), "Дунав" (Русе), "Марек", "Трикала", "Любимец" и "Етър", където прекратява футболната си кариера през 2010 г.

Като футболист на "Литекс" Ивайло Петев печели две титли на България и една купа на страната и записва 10 мача в евротурнирите. Избран е в "Идеалния отбор на "Литекс" за десетилетието".

Ивайло Петев има 3 мача за националния отбор на България - мъже, и 10 мача в младежкия национален отбор, в които вкарва 1 гол.

От 30 юни 2010 г. до 21 юли 2013 г. Ивайло Петев е старши треньор на "Лудогорец" и печели две шампионски титли на България и една купа на страната.

През есента на 2013 г. става старши треньор на кипърския АЕЛ Лимасол, а през тази есен Ивайло Петев се раздели с АЕЛ по взаимно съгласие.