Има интерес да има нестабилност в страната, каза премиерът

Нека да си бъдем единни, реформатори, европейски настроени, казва Бойко Борисов на правителственото заседание по повод конфликта с реформаторите за отмяната на задължителното внасяне за втора пенсия в частни пенсионните фондове, информира Novini.bg

Реформаторският блок

Днес сутринта Найден Зеленогорски обяви, че снощи на заседание на парламентарната група на Реформаторския блок са решили да гласуват против пенсионните промени. На призива на Борисов за единство Меглена Кунева отговаря доста витиевато, в смисъл "единството не е застрашено". 

По този повод премиерът каза: "Министърът на финансите го пуснах да отиде да се срещне с парламентарните групи по темата, свързана с частните пенсионни фондове и съответно това, което се предлага в Парламента, да се разясни темата на колегите, тъй като, знаете, протестите пред Министерски съвет и парламента на КНСБ бяха доста остри към нашата пенсионна реформа. С господин Калфин и финансовия министър и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова в неделя разговаряхме няколко часа, постъпиха предложения, взехме решения, които да се предложат на всички парламентарни групи". 

Виж още: Радан Кънев: Пенсионната реформа не се обсъжда на неделно матине

Пенсионната реформа

"Интерпретацията в медиите беше, че ние сме отстъпили от нашата реформа, имайки предвид вдигането на възрастта с четири месеца на година. Знаете, когато ГЕРБ управляваше самостоятелно, ние две години подред общо осем месеца вдигнахме възрастта. През последните години с пет години е вдигната възрастта, докато продължителността на живота за мъжете в България е 69 години и половина", допълни Борисов.

"Затова се съгласих до края на 31 март в парламента да се проведе този дебат, тъй като е ясно, че възрастта ще се вдига. Аз съм убеден, че няма по-демократично от това да можеш да взимаш сам решение какво да правиш. Не е аргумент да считаш, че някой е по-глупав и трябва от негово име да взимаш решения – това, което в момента прави държавата", каза още премиерът. 

Парите във пенсионните фондове

"Аз съм демократ и не виждам защо някой трябва насила да ме кара да преценявам къде да си държа парите. Обратната логика, че това е правилно, изисква да кажем тогава и в кои банки да си държим парите. Хората явно не могат сами да вземат решения в кои банки да си държат парите. Да кажем и в коя застрахователна компания да си държат парите, защото те явно не разбират и не могат да преценяват. Или да кажем тогава къде да отиват да пазаруват, защото те може би не знаят на кой пазар на отидат. Да вземаме от тяхно име решение, ние това 45 години го живяхме, когато вземаха решения други как да живеем правилно. Ние трябваше само да манифестираме, ръкопляскаме и да казваме "Мерси", призна Борисов. 

"В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите. Сам. Дали, образно казано, както беше навремето – в държавната спестовна каса, в случая е НОИ, или в частен пенсионен фонд да си остави партидата." 

Виж още: Кризата около пенсионно-осигурителната система става все по-голяма

Частните пенсионни фондове

"Къде им е проблемът на частните пенсионни фондове да ви кажа. Досега те бяха абсолютно спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, техните 5% си отиват задължително. Те трябва да работят с хората. Те трябва да ги убеждават. Трябва да си обяснят каква е доходността, да влязат в една конкурентна обстановка", посочи Борисов. 

"В случая държавата автоматично им препраща парите и ако ви изпитам сега, не искам да ви излагам, ще се окаже, че вие не знаете къде си държите парите. Защото заради вас мисли някой от държавата. Кой е този някой и аз не го знам и как са го решили тогава нашите парички къде и в кой фонд да отидат."

Само че, имайте предвид, че после ще кажат: по времето на реформаторите, ГЕРБ, АБВ и, например, с подкрепата на патриотите частните пенсионни фондове раснаха. И ако нещо се случи, пак държавата трябва да ги подкрепя и ще кажат: "Ама чакай, те не са взели мерки". 

"Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. Не можем да кажем на 18-годишните, че за една година няма да се информират. Тези фондове ще отидат и човек по човек – това са им клиентите, за тях вземат пари. Какво лошо и какво неконкурентноспособно виждате, къде виждате национализация?!" 

Национализация

"Аз не мога, Калфин, да видя национализация в правото да си избереш. Сутринта слушам: скандал, национализация, прибират парите на хората! Чакайте, това го направи Орбан в Унгария, той ги национализира. Ние само даваме право на избор. Сравниха ме, че такова нещо приемаме. Ние не приемаме такова нещо." 

"От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени. Премиерът коментира и неразбирателството в коалицията: Исках все пак да ви обясня, защото чувам – проблеми в коалициите. Не виждам дали реформаторите в случая или ГЕРБ биха били против да дадеш на човека правото на избор. А съответно да създадеш конкурентна среда между частния и държавния. Навсякъде частникът би трябвало да спечели, защото има по-гъвкава система. Ако някъде имат проблеми, то не е наш проблем."

Виж още: Борисов: До април ще има резултати по здравната стратегия