Коалиционните партньори не се разбраха за пенсионно-осигурителната система. Срещата между ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ не доведе до резултат

Реформаторите не са получили отговор на въпроса защо се налага толкова спешната промяна, свързана с втората пенсия на хората, които започват работа от догодина, информира БНР. Предложението на ГЕРБ е тези вноски да отиват в НОИ или в частен пенсионен фонд - по избор на работника. 

Проблемът на техните коалиционни партньори е, че ако този избор не бъде направен, държавата автоматично ще прибира 5% вноска. 

Ако не се разберат до петък, ГЕРБ ще трябва да търсят гласове от други партии за прокарването на този текст. 

От РБ не допускат срив в коалицията, но напомнят на партньорите си, че трябва да се придържат към предварителните договорености и да взимат заедно решенията.

Виж още: Радан Кънев: Пенсионната реформа не се обсъжда на неделно матине

Мнението на министъра на финансите

Целта на предложението на ГЕРБ за избора на пенсионен фонд е да има повече свобода и демокрация в тази държава, свобода на избора и нищо повече, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, след като се срещна в сградата на министерството с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, информира Offnews.bg.

Горанов бе помолен за коментар по приетата днес от парламентарната бюджетна комисия промяна в бюджета на ДОО за следващата година, която предвижда, че ако хората, родени след началото на 1960 г. и излизащи на пазара на труда, до една година не направят избор на пенсионен фонд, в който да отиват вноските им по втория стълб на пенсионното осигуряване, то автоматично вноските им ще бъдат прехвърлени към НОИ.

Спекулациите и създаването на напрежение около тази тема от заинтересованите от тези процеси е грешка, защото се създава впечатление, че някой се притеснява от този избор, а няма нищо по-хубаво от свободата на избора, каза Горанов.

Ние няма да препоръчаме на никого нито да стои, нито да се маха от фонда, които е избрал, ние ще препоръчаме пенсионно-осигурителните дружества да информират хората и да бъдат по-активни, коментира още финансовият министър.

Очертава се президентско вето върху национализацията на пенсиите

Вето на президента върху евентуалното решение за национализация на пенсиите се очертава като все по-вероятен изход от кризата, възникнала след срещата на Бойко Борисов и синдикатите в неделя вечер. На нея беше огласена идеята за прехвърлянето на личните партиди за пенсии към НОИ.

Шест асоциации изпратиха писмо, в което рязко се обявяват против готвените промени.

Писмото е адресирано до 7 институции, но най-напред е президентът. Макар в писмото да не се споменава думата "вето" то може да се тълкува като молба за налагане, защото президентът на практика няма друг инструмент, с който да спре поправките.

Писмото е подписано от 6 асоциации на работодатели и инвеститори. И други работодателски организации готвят такива писма до президента.

Виж още: Меморандумът за промени в пенсионната система не бил подписан още

В социалните мрежи вече се организира протест срещу национализацията под надслов "Да кажем "Не! на кражбите!"

Протест под надслов "Да кажем "не" на кражбата!" се организира във "Фейсбук" този четвъртък срещу подготвяната национализация на пенсиите.

Събитието ще се проведе от 18 часа пред Министерски съвет, като към момента са се присъединили над 150 души.

Призивът за протест на "Фейсбук" страницата гласи:

На полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката, с което наруши:

1. Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа"

2. Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите"

3. Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове"

4. Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.