Реформаторите са категорично против предложените промени в пенсионната реформа

Реформаторският блок няма да подкрепи текстовете в Бюджет 2015 относно пенсионната реформа в пленарна зала. Това заявиха съпредседателите на парламентарната група на реформаторите Радан Кънев и Найден Зеленогорски.

Предвижданите промени

Вчера Бюджетната комисия в парламента прие на второ четене бюджета за догодина. Така от 1 януари влизат в сила и новите правила за пенсиониране, според които пенсионната възраст няма бъде променяне, за сметка на трудовия стаж, който нараства с по четири месеца годишно. 

Депутатите решиха да дадат право и на хората сами да избират къде да се осигуряват допълнително за втора пенсия - дали това да става в НОИ, или в частен фонд. Темата предизвика бурни коментари, че това е опит за национализация върху парите на хората.

Реформи не се решават на неделно матине

Кънев беше гост в сутрешния блок на БНТ, където коментира, че ако се стигне до подобно решение, в което започнат трансфери от частните фондове към НОИ, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 г. насам.

Според него промените в пенсионната реформа трябва да се обсъждат поне половин година, а не така на неделно матине. Той изтъкна, че процесът на съгласуване на решенията в коалицията има за цел не да няма сърдити, а да се стигне до най-правилното решение и случаят е характерен с това, че не се стига до най-правилното решение.

Трябва да си дадем време и да общуваме с всички заинтересовани страни, които не са само синдикатите, отбеляза лидерът на ДСБ.

Виж още: Меморандумът за промени в пенсионната система не бил подписан още

Радан Кънев коментира, че според него след обстойно обсъждане нито една политическа група в 43-то Народно събрание няма да подкрепи това решение.

Да се отложи взимането на крайно решение

Пред Нова телевизия пък Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" потвърди позицията, изразена от неговата партия и от целия Реформаторски блок, че ще се гласува против подобни проблеми.

"Снощи на заседание на парламентарната група на Реформаторския блок решихме да гласуваме против пенсионните промени".

"Ние предлагаме да отложим вземането на решение по този въпрос", изтъкна той.

"В момента по моята лична партида са се натрупали 8-9 хиляди лева. Докато се пенсионирам, вече ще са се натрупали 20 хиляди. Ако тези мои пари отидат в "големия кюп", както наричат НОИ, аз нямам гаранции, че утре, когато се пенсионирам, те ще станат част от моята пожизнена пенсия", обобщи депутатът.