Валери Симеонов направи изявление от името на ПФ от парламентарната трибуна, като заяви, че за по-малко от 20 дни българското общество е станало свидетел на бруталността, наглостта и чувството на безнаказаност от ромското малцинство

Симеонов визира случая в Дебелт с изнасиления ученик и битата лекарка в Раковски, информира Novini.bg

"Голяма част от циганския етнос живее извън всички закони. Раждането на деца е доходоносен бизнес. България е изправена пред етническа криза", категоричен е Валери Симеонов. 

Реакцията на ДПС

В отговор на изявлението на Симеонов лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че не може от парламентарната трибуна да се обижда цял един етнос. 

Той попита как може ГЕРБ и РБ да търпят такива нападки. 

Илия Илиев от ДПС също нападна Валери Симеонов и го обвини, че разединява цяла една нация. 

Нямате право да обвинявате цял един етнос заради едно или друго битово престъпление, каза му той. 

Илиев заяви, че не може да се обвиняват циганите, които са над един милион и които се чувстват български граждани за различни битови инциденти. Той припомни, че законите на България са равни за всички. 

Реплика на Валери Симеонов

Валери Симеонов репликира на Местан и поясни, че никъде в своята декларация не е говорил за цял един етнос, а за криминално проявените цигани. Той добави, че е явно в ДПС всичко се върши под команда. 

"Внимавайте в изказванията си. Не прехвърляйте собствената си ксенофобия, омраза и виждания върху други", каза той на лидера на ДПС.