Борисов предложил нищо да не се подписва на първо време

Представеният в неделя от правителството и синдикатите меморандум за промяната в пенсионната система всъщност не е бил подписан нито от една от двете страни.

Къде е проблемът

Самият меморандум предвижда да се замрази възрастта за пенсиониране, да се вдигне само осигурителния стаж, нужен за пенсия и да се криминализира неплащането на осигурителни вноски. 

По-скандалната част, която предизвика недоволството на коалиционния партньор на ГЕРБ, Реформаторския блок и на много хора, предвижда възможността парите от допълнителното задължително осигуряване в пенсионните фондове да се прехвърлят в НОИ.

Освен това тепърва започващите работа да прикачат вноската си за втора пенсия директно към НОИ. Те ще имат една година да заявят желанието си частта от осигуровките да се прехвърли към някой частен пенсионен фонд. Ако не го направят, те ще си останат към НОИ, без да имат право след това да променят избора си.

Един неподписан меморандум

Самият меморандум обаче все още не е подписан. Това стана ясно снощи в предаването "Референдум" по БНТ. Там вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви по време на дебата, че "няма такъв меморандум".

"Как така няма, сега разбирам, че имаме новина. Не сте подписали споразумение, а се твърди, че има такова", беше реакцията на бившия социален министър Иван Нейков.

"Проектозаконът за прехвърлянето на втората пенсия е бил изготвен в министерството на финансите 2 дни по-рано. Вас са ви викнали, само за да го легитимирате постфактум", заяви другият бивш социален министър в студиото Йордан Христосков.

Думите му предизвикаха силният гняв на шефа на КНСБ Пламен Димитров, който само обясни, че имали среща в министерството на финансите още в събота вечерта.

Борисов отказал да подпише

Меморандумът беше на 3 жълти листа. Имахме коментари по текста, нанесохме поправки. В края на документа имаше бяха изредени имената на участниците в срещата и място за подписите им. Понечихме да подпишем, но премиерът Борисов предложи нищо да не подписваме, "защото си имаме доверие", разказа пред OFFNews Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

ГЕРБ - Който иска сигурност, ще си сложи парите в НОИ

В сутрешния блок на Нова телевизия пък депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че не са правени дискусии на тъмно и без да се уведоми коалиционния партньор. 

Той също така обясни, че приетата промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване засяга само хората, които излизат на пазара на труда от 1 януари 2015 година. В рамките на една година те ще имат възможността сами да посочат къде искат да се осигуряват - в НОИ или в частен пенсионен фонд. Главчев препоръча, "който иска сигурност, да си сложи парите в НОИ".

По думите на Главчев родените след 1959 година могат да запазят осигуряването си в частния пенсионен фонд, стига да не отидат в НОИ. А защо това може да се прави еднократно – това е предмет на дискусия, заяви депутатът, допълвайки, че досега функциониращия модел в България, не се използва никъде в Европа.