Тежки моменти за руската икономика

Курсът на рублата продължава да пада, като към 6 часа тази сутрин 1 рубла стигна стойности равни на малко над 1 евроцент, съобщава БНТ.

От Държавната дума все още не са коментирали официално ситуацията, но има информация, че вече е бил обсъден вариант Русия да смени валутата си. Сривът на рублата удари печалбите на компаниите, ориентирани към внос.

Сериозно засегнати са строителните фирми, които са готови да спрат работа, тъй като банките повишават лихвите по кредитите им. 

Онлайн магазините се изтеглят от Русия

Редица онлайн магазини и услуги престанаха да приемат руската валута като разплащателно средство. Водещият в света технологичен гигант "Епъл" обяви, че спира временно онлайн продажбите на своите продукти в Русия заради нестабилната рубла, предаде "Асошиейтед прес".

Избор между много лошото и много, много лошото

В началото на тази седмица Руската централна банка реши да вдигне основния си лихвен процент от 10,5% на 17%, като с това решение от банката се надяваха да спрат обезценяването на основната валута.

"Това беше избор между много лошото и много, много лошото, заяви първият заместник председател на Централната банка Сергей Шевцов, цитиран от АФП.

Резкият спад на курса на рублата е "критична ситуация" и Руската централна банка скоро ще вземе допълнителни мерки, заяви още Шевцов.

"Ситуацията е критична. Само допреди една година, дори и в най-лошите си кошмари, не бихме могли да си представим такова нещо", допълни той.

Спокойствие от страна на Путин

От прессекретариата на руския президент Владимир Путин се опитват да запазят спокойствие.

"Действително турбулентност на пазара има, но тя се обяснява с емоции и спекулативни настроения", обясни Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от РИА Новости. Той допълни, че Владимир Путин постоянно контактува с правителството и не е планирана специална среща, защото нямало необходимост.