Осем са рисковите фактори, които биха ни докарали главоболие в почивните дни

Да те хване мигрена точно в почивния ден - всеки, който е имал подобни оплаквания, знае, че преживяването може да бъде кошмарно и да съсипе празника на цялото семейство. Ако сте податливи на подобно страдание, сигурно сте чували, че определени фактори - стрес, храни или аромати, - могат да доведат до главоболие ии да го влошат.

Виж още: 7 начина да прогоним главоболието без лекарства

Празничните дни, от друга страна, са времето, когато трудно сме в състояние да избегнем подобни рискове. Затова ви предлагаме осем препоръки как да се постараем да не ни заболи главата.

1. Спазвайте режима си за сън. Стоенето до късно, особено на празнични партита и сбирки с роднини, може да изиграе лоша шега на здравето ни, особено при хората с хронично главоболие. Постарайте си да си лягате в един и същи час и да спите точно определен брой часове. Добре е да си поспивате поне осем часа на денонощие.

Виж още: Пет луди предложения, за да имате време за повече сън

2. Хранете се редовно. Често човек пропуска отделни хранения заради търчането по магазини и домакинската работа в подготовка на празника. Ако не можете да отделите време, за да седнете на масата, си вземете закуска за из път.

Виж още: Пет лесни начина да релаксираме от стреса

3. Умерено - така трябва да консумираме алкохола, за да избегнем главоболието от махмурлук. Ако решите да карате на коктейли, не пийте наведнъж и до дъно, а на малки глътки. Напитката, съдържаща плодове или зеленчуци (например доматения сок в "Блъди Мери"), може да няма този негативен ефект, който оказва чистият алкохол. Червеното вино може да отключи мигрена и ако имате подобни пристъпи, може би е добре да изберете бяло вино.

Виж още: 10 вида махмурлук, които поне веднъж са те мъчили

4. Внимавайте и с диетата. Масите по празниците обикновено са отрупани, но сред предложенията може да има храни, отключващи главоболието, например зрели сирена, шоколад и преработени меса. Някои хора са чувствителни и към добавки като мононатриев глутамат (MSG) или подсладителя аспартам, добавян в нискокалорийните напитки. Правете си сметка и за приема на кофеин. Студът навън може да ви изкуши да влезете в някоя сладкарница за чаша горещо какао, но все пак имайте едно наум.

Виж още: Не яж при главоболие

5. Докато обикаляте магазините в мола, не забравяйте, че определени миризми също могат да причинят главоболие. Например парфюмите, чиито аромати се носят из въздуха. Някои хора са чувствителни към етерични масла или борови клонки, други могат да бъдат засегнати дори от мириса на прясно изпечени сладкиши в кварталната фурна, например курабийките с парченца шоколад. Търсете места, където няма цигарен дим, пушек или изкуствени аромати, колкото и да ви се струват приятни.

Виж още: По-малко сол в храната - по-малко главоболие

6. Когато тръгвате на дълъг път, вземете си достатъчно количество от лекарството си против главоболие, за да не се окажете с изчерпани запаси точно на празничния ден, когато наблизо няма отворена аптека. Онези, които получават главоболие при пътуване със самолет или при изкачване на по-висока надморска височина, трябва да се консултират предварително с личния си лекар и да се снабдят с препоръчани от него превантивни средства.

Виж още: 7 начина да запазим доброто си настроение през зимата

7. Мигрена понякога могат да ви докарат лампичките на коледната елха или светещата украса по фасадите - както заради своята яркост, така и заради периодичното си мигане. Ако забележите такава зависимост, не се притеснявайте да носите тъмни очила, за да намалите този ефект.

Виж още: Коледните лампички могат да забавят интернета ви

8. Лесно е да се каже: "Избягвайте стреса", но точно по това време от годината това може да се окаже непосилна задача. За да навигирате успешно през празничните дни и да стигнете безпроблемно до новата 2016 г., си заделете лично време. Ако събирането с роднините ви е дошло в повече, просто се поразходете навън или си дайте кратка почивка. Нека в списъка ви със задачи, освен пазаруване, готвене и чистене, има още една точка: "Грижа за мен".

Виж още: 25 минути медитация на ден ни избавят от стреса

Източник: National Headache Foundation