ДСБ остава в Реформаторския блок поне до март, но няма да подкрепя кабинета

Реформаторския блок тръгва на преговори с ГЕРБ за актуализация на Коалиционното споразумение за управление, но без ДСБ, които остават в опозиция. Това гласи декларация на блока, прочетена от съпредседателя на парламентарната група Найден Зеленогорски (Движение "България на гражданите") пред журналисти след извънредния изпълнителен съвет на обединението.

Блокът потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция, гласи първата точка от документа. В него се изразява обезпокоение от липсата на единодушие за съдебната реформа и антикорупционното законодателство в управленската коалиция.

ДСБ остава в Реформаторския блок поне до март, когато трябва да се проведе националното събрание на партията и да вземе решение за бъдещето ѝ.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и Атанас Атанасов напуснаха преждевременно форума и отказаха коментари.

Преди Изпълнителния съвет на РБ

Повечето от лидерите на партиите в Реформаторския блок (РБ) обявиха преди началото на Изпълнителния съвет на блока, че вярват в неговото единството и в това, че разумът ще надделее. 

"Блокът е силен, когато е по-голям и по-единен. В тази поска ще продължим да работим и затова разбирайте нашето мълчание до момента като усилие и действие в тази посока", коментира преди срещата лидерът на НПСД Корман Исмаилов преди срещата и посочи, че позицията им е РБ да бъде максимално консолидиран, единен и силен. 

Петимата партийни лидери, както и четирима от министрите, излъчени от квотата на РБ се събраха днес на среща в централата на СДС на "Раковски 134", за да обсъдят бъдещето на формацията. На сбирката не присъства единствено образователният министър Тодор Танев.

Виж още: ДБГ остава във властта

Освен Исмаилов за запазването на целостта на блока се изказа и лидерът на СДС Божидар Лукарски.

"Мисля, че ние винаги сме били едни от най-големите поддръжници на запазването на Блока и той да продължи по начина, по който е работил до момента, като не се отклоняваме от основните принципи, които възприехме още в началото", коментира пък лидерът на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев.

На въпроса дали Ненчев би подал оставка като министър, той отговори: "Бих направил всичко, което реши РБ, защото ние сме част от него и се съобразяваме с решенията".

Виж още: ДСБ напуска мнозинството, но Москов остава министър

Условните лидери на двата лагера в РБ Радан Кънев и Меглена Кунева отказаха коментари.

По-късно днес се очаква Реформаторският блок да излезе с общо решение за бъдещето на формацията, както и дали се продължава с общата подкрепа за кабинета. 

Източник: Нова телевизия